Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση της ασφάλειας και την προστασία της υγείας των εργαζομένων

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, που ξεκίνησε το 1948, ως Ημέρα Μνήμης Εργατών, από το συνδικαλιστικό σωματείο των δημοσίων υπαλλήλων του Καναδά, για να τιμήσουν τους νεκρούς των εργατικών ατυχημάτων, δίνει μία σημαντική ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τις πολλαπλές οικονομικές αλλά κυρίως κοινωνικές διαστάσεις του μείζονος αυτού ζητήματος.

Με 2.000.000 ανθρώπους να χάνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, με την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αλλά, κυρίως, με τις ελλιπείς πολιτικές για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, το μέλλον προδιαγράφεται ιδιαίτερα τρομακτικό και δυσοίωνο.

Στη χώρα μας, ο κόσμος της εργασίας βλέπει να ξανάρχεται η εργασιακή επισφάλεια που βίωσε στο πετσί του την περίοδο της οικονομικής κρίσης, καθώς οι κυβερνητικές επιλογές ενισχύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, εγκαταλείποντας τους εργαζομένους απροστάτευτους, μέσα σε άθλιες συνθήκες εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την υγεία τους.

Πρωταρχικός στόχος είναι και πρέπει να είναι η λήψη ουσιαστικών μέτρων με σκοπό τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και την πρόληψη των κινδύνων στα επαγγελματικά περιβάλλοντα.Για ποια σύγχρονη κοινωνία τολμάμε να μιλάμε, όταν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη υγιών, ασφαλών χώρων εργασίας;

Θα πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι τα οφέλη από τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας, επεκτείνονται πέρα από τους ίδιους τους εργαζομένους, στις επιχειρήσεις και την κοινωνία στο σύνολό της, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης, της ποιότητας και της παραγωγικότητας στην εργασία.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.