Συνέντευξη Σωκράτη Βαρδάκη στο Ράδιο Κρήτη (101.5)

Συνέντευξη Σωκράτη Βαρδάκη στο Ράδιο Κρήτη 101.5 για το Κτηματολόγιο, τις Γερμανικές αποζημιώσεις και τον νέο αναπτυξιακό νόμο

Η ΝΔ ξεπληρώνει γραμμάτια στο ΣΕΒ και τις πολυεθνικές

Μετά από συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, εκτιμάται ότι θα δοθεί παράταση στο κτηματολόγιο, λόγω ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, σύμφωνα με τα όσα είπε σε συνέντευξή του στο ράδιο Κρήτη ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Σε ότι αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά, που προωθεί η κυβέρνηση, πρόκειται για οπισθοδρόμηση, καθώς αίρονται όσα έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με σαφή αποτελέσματα, την άμεση αύξηση των μισθών 120.000 εργαζόμενων, τη μείωση της ανεργίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και την προστασία των εργαζόμενων.

Προφανώς ξεπληρώνονται γραμμάτια στο κεφάλαιο, παρά και τη διαπίστωση της Λαγκάρντ ότι το φθηνό εργατικό δυναμικό δεν συμβάλει προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της χώρας καταργήθηκαν εργασιακά δικαιώματα και μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Καταργήθηκε το βάσιμο λόγο απόλυσης, η συνευθύνη και ευθύνη εργολάβου.

Ο σημερινός νόμος καταργεί ξανά το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αφού θεσπίζει εξαιρέσεις ως προς την ισχύ και την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε αυτές τις διατάξεις κάνοντας μεγάλους αγώνες, κόντρα ακόμα και στους θεσμούς. Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται πολλές δυνατότητες εξαίρεσης επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, εικονικά πολλές φορές, ώστε να μην συμπεριλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις. Επί της ουσίας, καταργούνται οι  δύο βασικές αρχές, η  αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και η αρχή της επεκτασιμότητας.

Στον τουρισμό έχει επεκταθεί η κλαδική σύμβαση, η σύμβαση στον επισιτισμό τουρισμού, που συμπεριλαμβάνει εκατόν δέκα χιλιάδες εργαζόμενους, για τους οποίους προβλέπεται κατώτατος μισθός 800 ευρώ. Ακυρώνεται η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, καθώς τίθενται πολύ στενές και  συγκεκριμένες προϋποθέσεις προσφυγής.

Μειώνεται το πρόστιμο. Εμείς το είχαμε μειώσει στις 3.000 ευρώ και τώρα η Ν.Δ. το μειώνει σε 2.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, καταργείται και η  υποχρέωση καταβολής τριών μηνών ενσήμων αναδρομικά στον εργαζόμενο. Ακόμα, δηλαδή, χειρότερη θέση για τον εργαζόμενο.

Μιλώντας για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο Σωκράτης Βαρδάκης έκανε αρχικά αναφορά στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη των ηρώων του 1040, από την ένωση θυμάτων Βιάννου και τους Δήμους του Ηρακλείου και Ανωγείων. Ανέφερε επίσης ότι “στις 17/4/19 στην Ελληνική Βουλή πραγματοποιήθηκε η ιστορική Συνεδρίαση όπου παρουσιάστηκε το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής, ενώ ακολούθησε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η ρηματική διακοίνωση προς την Γερμανική Κυβέρνηση, προσκαλώντας την σε διάλογο για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα. Μετά την απόρριψη της ρηματικής διακοίνωσης από τη Γερμανική Κυβέρνηση, με κοινοβουλευτική παρέμβαση καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τα βήματα που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα.”