Συνέντευξη Σωκράτη Βαρδάκη στο Κόκκινο (105.5)

Για την ανάγκη κατάρτισης ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου και πολεοδομικού σχεδιασμού για τις πληγείσες από το φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, περιοχές του Νομού Ηρακλείου, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στους Δήμους που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μιλήσαμε Στο Κόκκινο Αθήνας με τον Αδάμ Γιαννίκο.5.200 κατοικίες κρίθηκαν ακατοίκητες μετά από τον σχετικό τεχνικό έλεγχο. Η κατάσταση για τους κατοίκους που ξεσπιτώθηκαν είναι απελπιστική, καθώς πολλοί από αυτούς μεταφέρθηκαν σε σκηνές οι οποίες αρχικά δεν είχαν ούτε στρώματα ούτε κλινοσκεπάσματα.

Έχουμε μεγάλη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι γνωρίζοντας παραδείγματα και άλλων πληγέντων από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμυροπαθείς οι οποίοι ένα χρόνο μετά δεν έχουν αποζημιωθεί.Αν και από την πρώτη στιγμή υπήρξαν κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και εφιστήσαμε την προσοχή των αρμοδίων, εν τούτοις τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ελλιπή.

Για παράδειγμα δεν υπάρχει ακόμα καμία πρόβλεψη για επαγγελματίες που καταστράφηκαν οι επαγγελματικοί τους χώροι για τους οποίους θα μπορούσε να δοθεί επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και εργαζόμενους που μένουν άνεργοι, για τους οποίους ζητήσαμε να υπάρξει επίδομα ειδικού σκοπού και ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος.

Προβληματική είναι και η απόφαση αναστολής πληρωμών και υποχρεώσεων καθώς θα υπάρχουν μηδενικοί τζίροι. Η λύση είναι αυτό που πρότεινε και ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή διαγραφή μέρους των χρεών τους και ρύθμιση του υπόλοιπου ποσού σε 120 δόσεις.

Επίσης υπάρχουν και ευτράπελα, όπως το πρόσφατο ΦΕΚ το οποίο αναγκάζει τους πληγέντες να επιλέξουν μεταξύ ολοσχερώς κατεστραμμένων κτιρίων, οικίας και επαγγελματικού χώρου, για ποιο θα αποζημιωθούν….Φωνή βοώντος…

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν έρθει 32 οικίσκοι όλοι κι όλοι και αυτοί με ελλιπή οικοσκευή, όταν μόνο ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας ζήτησε περίπου 500.Σήμερα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, θα δει από κοντά την κατάσταση, θα συναντηθεί με τους πληγέντες και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα προταθεί ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.Το πιο συγκινητικό μέσα σε όλη αυτή τη συμφορά, είναι η αλληλεγγύη όλων προς τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.