Συνέντευξη Σωκράτη Βαρδάκη στο Κόκκινο Κρήτης (88.4)

Συνέντευξη Σωκράτη Βαρδάκη ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Κρήτης (88.4) και στον Βασίλη Σπυριδάκη, για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο:

Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στα σημεία που πλήττουν τους ασφαλισμένους και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι σε επτά μήνες έχει «διαλύσει τον κόσμο της εργασίας», ενώ για τον κ. Βρούτση ανέφερε ότι: “Ο εισηγητής του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ήταν ο καθοδηγητής της κρίσης του 2012 έως το 2014.

Τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε στην συνέντευξή του ο κ. Βαρδάκης:
• Η κυβέρνηση διευρύνει τις ανισότητες του ασφαλιστικού συστήματος, σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
• Η ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικής και εφάπαξ, με αποθεματικό 8.5εκ.ευρώ)στον ΕΦΚΑ δημιουργεί υπόνοιες για τη σταδιακή ένταξη της επικουρικής ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα.
• Με 200 εκ.ευρώ μικρότερη ασφαλιστική δαπάνη για το 2020, για ποια αύξηση μιλούν στις συντάξεις;
• Το άρθρο 43 του νέου νομοσχεδίου καταργεί το νόμο 4611/19 και τη 13η σύνταξη, η οποία είχε μόνιμο χαρακτήρα.
• Σε βάθος τριετίας πολύ μικρές αυξήσεις στις συντάξεις για όσους έχουν πάνω από 30 και 40 έτη ασφάλισης. Δηλαδή 9 στους 10. Άραγε ποιος μπορεί να συμπληρώσει 30 συντάξιμα έτη με τις μορφές ελαστικής, εποχικής και μειωμένου ωραρίου απασχόλησης;
• Οι χαμηλοσυνταξιούχοι τελικά είναι οι μεγάλοι χαμένοι, με την κατάργηση της 13ης σύνταξης αλλά και με την απώλεια του κοινωνικού μερίσματος. Από τα 710 εκ. ευρώ το 2018, ως δαπάνη για το κοινωνικό μέρισμα, ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει μόλις 165 εκ. ευρώ.
• Ασφαλιστικές εισφορές: Η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης ευνοεί τα μεγάλα εισοδήματα σε βάρος των επαγγελματιών με χαμηλά εισοδήματα, για τους οποίους η χαμηλότερη κλάση έχει αυξημένη εισφορά, σε σχέση με το προηγούμενο ασφαλιστικό σύστημα.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.