Για την πρόταση που κατατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών στην ΕΕ και το νομοσχέδιο για την Οδική Ασφάλεια, συζητήσαμε στο Ράδιο 9,84 με την Αγγέλα Δουλγεράκη.
Συγκεκριμένα, στο παρά πέντε ψήφισης από την Ελληνική Βουλή του νομοσχεδίου για την Οδική Ασφάλεια που περιλαμβάνει και την απόκτηση διπλώματος από τα 17 έτη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (European Transport Safety Council – ETSC) καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να βελτιώσει την ασφάλεια των νέων σε ηλικία οδηγών μέσω αλλαγών στο σύστημα έκδοσης αδειών οδήγησης, μεταξύ άλλων, καθώς τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι οι νέοι χρήστες του δρόμου, ηλικίας 15 έως 30 ετών, αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο όλων των θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις.
Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε τις τελευταίες ημέρες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών αναφέρει ότι: «5.182 νέοι άνθρωποι το 2019 σκοτώθηκαν σε τροχαίες συγκρούσεις στις 25 χώρες της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Οι θάνατοι στο δρόμο νέων ηλικίας 15 έως 30 ετών στην ΕΕ αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο των θανάτων από όλες τις αιτίες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα».
Περίπου δηλαδή το 40% των θανάτων στους δρόμους της ΕΕ οφείλονται σε συγκρούσεις που εμπλέκονται ένας ή περισσότεροι νέοι οδηγοί ή αναβάτες μηχανοκίνητων δίκυκλων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει επί του παρόντος τους κανόνες για τις άδειες οδήγησης, με μια επικαιροποιημένη νομικά πρόταση να αναμένεται τους επόμενους 18 μήνες. Το ETSC καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει να τεθεί ουσιαστικά μηδενικό όριο στο αλκοόλ για την οδήγηση (το ισχύον είναι 0,2 γρ./λίτρο αίματος) – ένα μέτρο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους νεότερους οδηγούς.
Όσον αφορά στην οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών, το ETSC θα ήθελε επίσης να δει ένα πανευρωπαϊκό όριο μηδενικής ανοχής για τα παράνομα ψυχοτρόπα ναρκωτικά.Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη καλλιέργειας κυκλοφοριακής παιδείας στις μικρές ηλικίες, υπενθυμίζοντας την εφαρμογή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Εθνικού Προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής και Ασφάλειας, το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά το σχολικό έτος 2017 – 2018.