Συνέντευξη Στο Κόκκινο Κρήτης, για τα Ελληνοτουρκικά, τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις εργασιακές σχέσεις

Μέσα από τη συνχότητα του Κόκκινου Κρήτης με τον δημοσιογράφο Βασίλη Σπυριδάκη, ο Σωκράτης Βαρδάκης μίλησε για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρικά, τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία και την κατάσταη που έχει διαμορφωθεί στις εργασιακές σχέσεις.

Ο Σωκράτης Βαρδάκης περιέγραψε της δραματικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τον κόσμο της εργασίας:

“Η κυβέρνηση οδηγεί σε βίαιη φτωχοποίηση όλη την κοινωνία και αυτό αποτυπώνεται σε σειρά νόμων που έχουν ψηφιστεί ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019, όταν κατήργησαν τον ΟΜΕΔ, την επεκτασιμότητα στις Συλλογικές Συμβάσεις, αποδυνάμωσαν την Επιθεώρηση Εργασίας, με αποκορύφωμα τον φετινό Σεπτέμβρη και τους αντεργατικούς νόμους που πρόσφατα υπερψηφίστηκαν από το κυβερνών κόμμα. Νομοθέτησαν την απλήρωτη εργασία, κατάργησαν το ανώτατο όριο υπερωριών και θεσμοθέτησαν τον υπολογισμό του δώρου των ιδιωτικών υπαλλήλων όχι βάσει του ονομαστικού μισθού, αλλά βάσει των 534 ευρώ της αποζημίωσης της αναστολής εργασίας, ανέβαλλαν την αύξηση του κατώτατου μισθού. Και έπεται και συνέχεια τον Οκτώβρη, με στόχο να αποδυναμωθούν οι εργαζόμενοι και να μην έχουν περιθώρια αντίδρασης. Σε όλα τα παραπάνω να προσθέσουμε τις 300.000 εκκρεμείς συντάξεις και το σχέδιο Πισσαρίσδη που ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση.”

Για την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Β. Μακεδονία ο Σωκράτης Βαρδάκης τόνισε ότι:

“Τελικά δικαιώνεται η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Β. Μακεδονίας, αν και όλοι θυμόμαστε τους αδιανόητους χαρακτηρισμούς από στελέχη της σημερινής κυβέρνησης, για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η σημερινή κυβέρνηση θα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς με ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, θα πρέπει να κυρώσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη γειτονική χώρα, α)τον έλεγχο του FIR της από την Ελλάδα, β)το μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας και γ)την επιτάχυνση των διαδικασιών για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. Η δυσκολία αυτή διαφαίνεται και από το ότι ο Πρωθυπουργός απέκρυψε επιμελώς από την επίσημη σελίδα του τις συναντήσεις του με τον κ, Ζαεφ”.

Σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά ο βουλευτής έδειξε την ανησυχία του, καθώς θεωρεί ότι “αν ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είχαν σαφή σχεδιασμό και καθαρές κόκκινες γραμμές, ήδη θα είχε συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ώστε να πάμε συντεταγμένοι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, 24 και 25 του Σεπτέμβρη. Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τη χώρα καθώς υπάρχει αμφιβολία αν μπορεί να διαφυλάξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το αυτονόητο είναι στη Σύνοδο κορυφής να αποφασιστούν αυτόματες κυρώσεις στην Τουρκία σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Να μη συρθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από θέση μειονεκτική και με άλλη ατζέντα. Τα μόνα θέματα τα οποία έχουμε να επιλύσουμε αφορούν τις ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα”.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.