Συνέντευξη στον 9.84 για την ειδική άδεια απουσίας λόγω νόσησης τέκνων από κορονοϊό

Για την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας με την οποία περικόπτονται κατά 50% οι αποδοχές των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα, κατά τις ημέρες απουσίας τους λόγω νόσησης των τέκνων τους, αλλά και τα χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία σε επίπεδο Κρήτης, συζητήσαμε στο Ράδιο 9,84 με την Αγγέλα Δουλγεράκη.

Συγκεκριμένα, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, θεωρώντας υπαίτιους τους γονείς για τη νόσηση των τέκνων τους, τους τιμωρεί παραδειγματικά, αφαιρώντας τους κυνικά το 50% των αποδοχών τους για τις μέρες που θα κάνουν χρήση της ειδικής άδειας ασθενείας, ενώ παράλληλα διαχωρίζει τον ιδιωτικό από τον δημόσιο τομέα.

Με την τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Χατζηδάκης, βλέπουμε μία απίστευτη αναλγησία της κυβέρνησης, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2020 είχαμε διάταξη που προέβλεπε την άδεια ειδικού σκοπού λόγω νόσησης για 14 ημέρες, τη στιγμή που τα κρούσματα ανέρχονταν σε μόλις 300 ημερησίως.

Σήμερα, με 20.000 κρούσματα ημερησίως, με 40.000 παιδιά στα σπίτια, φέρνουν διάταξη με 3 μέρες άδεια ειδικού σκοπού, όταν ξέρουμε ότι παιδιά μετά και την 5η μέρα βρίσκονται θετικά στον #κορονοϊό; Πρόκειται για απίστευτη αναλγησία και ανισορροπία.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου μήπως η διάταξη αυτή αφορά όλους τους εργαζομένους, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, κατέστησα σαφές ότι η τροπολογία αναφέρεται σε ειδική άδεια εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας τον δημόσιο εκτός. Φυσικά δεν γίνεται αυτή η κουβέντα για να προκαλέσουμε έναν κοινωνικό αυτοματισμό, αλλά ξέρουμε πολύ καλά πώς λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας σε θέματα εργασίας ή πληρωμών.

Απορίας άξιο είναι ποιος άρρωστος νους και με ποια λογική σκέφτηκε να επιβάλει περικοπές της τάξης του 50% για τις ημέρες αυτές, σε εργαζομένους των 300, των 400 και των 550 ευρώ.

Από τον #ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία, φέρνοντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, καταθέσαμε έγκαιρα τροπολογία με την οποία ζητούμε άδεια ειδικού σκοπού για όσο διάστημα χρειάζεται και με πλήρης αποδοχές.

Στη συζήτησή μας, αναφερθήκαμε και στο φλέγον ζήτημα των εκκρεμών χειρουργείων, υπενθυμίζοντας ότι από 26/11/2021, με κοινοβουλευτική παρέμβασή μας, είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα νοσοκομεία και από 10.000 εκκρεμή χειρουργεία σε επίπεδο Κρήτης τότε, έχουμε φτάσει στις 17.000.

Είναι τραγικό να αναβάλλονται χειρουργεία ασθενών με όγκο στο κεφάλι επειδή δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ να υποδεχτούν μετεγχειρητικά τους ασθενείς αυτούς.

Παρότι εδώ και μήνες είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο, είχαμε προτείνει λύσεις, είχαμε ζητήσει τη στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και την ενδυνάμωση του ΕΣΥ, για να μη φτάσουμε σε αυτά τα αποτελέσματα, ήρθε η κυβέρνηση να μειώσει τα τακτικά χειρουργεία ως και 80%.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.