- Ως βουλευτής, Κύριε Βαρδάκη, βρισκόμαστε στις αρχές του 2018, μιας ακόμη χρονιάς μνημονιακής και δύσκολης για τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση με εταίρο τους ΑΝ.ΕΛ. , συνυπάρχει σε ένα πολιτικό προσωπικό γεμάτο προβλήματα αλλά και προκλήσεις πολιτικές και κοινωνικές. Πως βλέπετε καταρχήν ως πρώτη αποτίμηση την κατάσταση να διαμορφώνεται;
Από το 2010 τα ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας, προκάλεσαν σημαντικές κοινωνικοοικονομικές αναταραχές. Οι εξελίξεις αυτές ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς σε όλους τους τομείς, όπως για παράδειγμα στην αγορά εργασίας, όπου το ποσοστό της απασχόλησης μειωνόταν κατά 4,6% σε ετήσιους μέσους όρους μεταξύ 2010-2013 και το ποσοστό ανεργίας επιδεινωνόταν κατά 15,8%. Για αρκετά χρόνια δεν μπορούσαμε να μιλάμε για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και για επτά ολόκληρα χρόνια βρισκόμασταν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Θεωρώ λοιπόν ότι για να κάνουμε μια αποτίμηση της κατάστασης, πρέπει να γίνουν κάποιες παραδοχές, σύμφωνα πάντα και με πρόσφατα στοιχεία.
Τα πρόσφατα στοιχεία λοιπόν δείχνουν ότι η κατάσταση έχει αντιστραφεί. Πλέον μπορούμε να κάνουμε λόγο για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και έξοδο της χώρας μας στις αγορές. Η ανεργία μειώθηκε 7 περίπου μονάδες από το 2014 και κάθε χρόνο δημιουργούνται 100.000 νέες θέσεις εργασίας.
Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ακολουθεί το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και ξεκινάμε την συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το συνονθύλευμα των καταστάσεων θα επιφέρει θετικές εξελίξεις σε όλους τους τομείς και το 2018 θα είναι μια χρονιά ορόσημο.
Άρα μιλάμε για την τελευταία μνημονιακή χρονιά της χώρας μας. Η Ελλάδα έχοντας υπομείνει πολλά την τελευταία οκταετία, κατάφερε να δημιουργήσει τις καλύτερες προοπτικές εξόδου από την κρίση και να εγκαταλείψει οριστικά και αμετάκλητα την σκληρή περίοδο των μνημονίων.
- Ως Βουλευτής, Κοινοβουλευτικός παράγοντας, έχετε την δυνατότητα να δείτε καταστάσεις και γεγονότα που αν μη τι άλλο δεν μπορεί να δει ο απλός πολίτης. Διαχειρίζεστε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κρήτης ζητήματα της περιοχής. Σε επίπεδο ιεράρχησης, ποια θα ήταν η κατανομή και με ποιο τρόπο επίλυσης;
Η εμπλοκή μου με τα κοινά δεν ξεκινάει με την βουλευτική μου ιδιότητα. Σαν ενεργός πολίτης, ως στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και ως γραμματέας και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, τα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας την τελευταία 20ετία ήταν πάντα στο επίκεντρο της δράσης μου. Η εκλογή μου στο ελληνικό κοινοβούλιο και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονικά στιγμή, για να απαντήσω στην ερώτηση που θέτετε, συνδέθηκε από τους πρώτους μήνες με έκπληξη και απογοήτευση για την κακοδιαχείριση και την κατασπατάληση των πόρων και την μικροπολιτική διάσταση που ακολουθούσαν οι παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Για παράδειγμα δύο από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Μεσαράς, ο πολύπαθος δρόμος Μεσαρά – Ηράκλειο και η εκτροπή του Πλατύ ποταμού.
Για τον δρόμο χρειάστηκαν περίπου 20 χρόνια για τα 7,5 χιλιόμετρα του τμήματος Ηράκλειο – Αγιά Βαρβάρα, ενώ το 2016 η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών να προχωρήσει η τρίτη εργολαβία με εθνικούς πόρους υπήρξε καθοριστική, αφού το έργο όχι μόνο θα ολοκληρωθεί, αλλά και δεν θα επιστραφούν και τα χρήματα που το κράτος είχε επενδύσει στο ημιτελές κομμάτι του δρόμου. Οι εργασίες σήμερα στο τμήμα Αγία Βαρβάρα- Απομαρμάς, προχωρούν κανονικά, τεχνικά προβλήματα ξεπερνιούνται, εργασίες υλοποιούνται σε 5 διαφορετικά σημεία και παρά την καταστροφολογία, το σημαντικό αυτό έργο θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος και θα παραδοθεί στους πολίτες της Μεσαράς αναβαθμίζοντας όχι μόνο την οδική ασφάλεια, αλλά και την πρόσβαση μιας ολόκληρης παραγωγικής περιοχής με τις πύλες εισόδου του νησιού (αεροδρόμιο και λιμάνι).
Όσον αφορά την εκτροπή του Πλατύ ποταμού, μετά από πολλά χρόνια υποσχέσεων έχει μπει όχι μόνο σε τροχιά ωρίμανσης, αλλά υπάρχει για πρώτη φορά και πολιτική βούληση σε όλα τα επίπεδα, για την χρηματοδότηση του έργου όπως αυτή αποτυπώνεται και στην τελευταία πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης να χρηματοδοτηθεί το έργο από το Υπουργείο Υποδομών λόγω του υψηλού κόστους. Επίσης μια σειρά άλλων σημαντικών παρεμβάσεων για την περιοχή της Μεσαράς όπως π.χ. η κατάσταση των υποδομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι οποίες σοβαρότητα και συστηματική δουλειά, αρχίζουν να υλοποιούνται ή να αναβαθμίζονται.
Θα μπορούσα να αναφέρω επίσης, τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενή τομέα (πυλώνα της τοπικής οικονομίας της Μεσαράς) μέσα από το εξειδικευμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Leader Μεσαράς, ύψους 5 εκατ. Σε συνδυασμό με το Leader Αλιείας προϋπολογισμού 4 εκατ., θα αποτελέσουν βάση για ποιοτικές επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή. Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στην προσπάθεια που καταβάλουν για πρώτη φορά τα δύο Υπουργεία, Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας, για την επαναχρησιμοποίηση των κτιριακών υποδομών και εκτάσεων τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν απαξιωθεί και εγκαταλειφθεί, της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς στον Αμπελούζο και του σταθμού Γεωργικής Έρευνας Μεσαράς. Στόχος είναι η σύνδεση/αναβάθμιση και πρότυπη λειτουργία της Γεωργικής Σχολής, που θα βασίζεται στη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία και θα μεταφέρει τα αποτελέσματα στον πρωτογενή τομέα και στην τοπική οικονομία ολόκληρης της Κρήτης.
- Πιστεύετε ότι η Κρήτη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας; Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης, έναντι άλλων περιοχών της Ελλάδας τα οποία θα μπορούσε η εκάστοτε κυβέρνηση να αξιοποιήσει για το καλό της χώρας μας;
Η γεωπολιτική θέση του νησιού μας, αλλά και η αξία του υπεδάφους της έγινε συντονισμένη διαχρονικά προσπάθεια να υποβαθμιστεί. Η σημερινή κυβέρνηση ανέδειξε τον κομβικό ρόλο που θα έχει η Κρήτη και την υψηλή γεωστρατηγική θέση ως ενεργειακού κόμβου, μέσω της διοχέτευση των τεραστίων ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Όσον αφορά τη θέση της Κρήτης στην ελληνική οικονομία ήταν και παραμένει σημαντική.
Η συμβολή της στο ΑΕΠ ως τουριστικός προορισμός, η παραγωγή αγροτικών προϊόντων και η συμβολή των εξαγωγών της Κρήτης στο ΑΕΠ, ήταν και παραμένουν υψηλές ακόμα και τα χρόνια της κρίσης. Η ανθεκτικότητα που δείχνει η οικονομία της Κρήτης δεν μπορεί να μας εφησυχάζει. Η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της (ποιότητα των προϊόντων, μοναδικό φυσικό περιβάλλον, πολιτιστικό απόθεμα, ερευνητικά και εκπαιδευτικά Ιδρύματα, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό), προϋποθέτει τη συλλογική μας δέσμευση, να κάνουμε πράξη το τέλος της αυθαιρεσίας και το τέλος της αποσπασματικής ανάπτυξης, το τέλος της στενά τοπικιστικής προσέγγισης των προβλημάτων. Προϋποθέτει το στρατηγικό σχεδιασμό μιας οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού, βασισμένη στα χαρακτηριστικά και τη δυναμική κάθε περιοχής και θα πρέπει να συνοδεύεται από ξεκάθαρο χάρτη πορείας για την επίλυση των βασικών προβλημάτων υποδομών του νησιού και κατά συνέπεια του Ηρακλείου καθώς και των μεγάλων αναπτυξιακών έργων όπως ο ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο Καστελίου, η ενεργειακή διασύνδεση και αυτονομία, η διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων και ιδιαίτερα την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
- Ποιο είναι για εσάς το Αναπτυξιακό Μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα; Είναι σε θέση να συζητά σήμερα η Ελλάδα για Ανάπτυξη με «συνοδοιπόρο» το μνημόνιο και τους δανειστές;
Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η επόμενη μέρα, καθώς και το αναπτυξιακό μοντέλο της μεταμνημονιακής Ελλάδας, δεν μπορεί μόνο να βασίζεται στην ποσοτική μεγέθυνση ούτε πάνω στις δομές του παρελθόντος. Απαιτείται ένα ποιοτικό άλμα, που θα μας επιτρέψει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο και να θεμελιώσουμε το μέλλον με όρους βιωσιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι ζητούμενο είναι να επιστρέψουμε στο επίπεδο πριν την κρίση. Επίσης λανθασμένη και καταστροφική είναι η αντίληψη ότι η λύση για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι μεταρρυθμίσεις που καταργούν δικαιώματα των εργαζομένων ή απελευθερώνουν τις αγορές από κάθε δημόσια ρύθμιση ή κοινωνική δέσμευση.
Η κυβέρνηση, σχεδιάζει και υλοποιεί με όρους εγγύησης του δημόσιου συμφέροντος και κοινωνικής συνοχής των μετασχηματισμό της οικονομίας. Προς αυτή τη κατεύθυνση υλοποιούνται όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, επικεντρώνονται και κατευθύνονται όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσα από τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών τομέων.
- Αποτελεί για εσάς ΑΝΑΠΤΥΞΗ η προώθηση συγκεκριμένων επενδυτών, όπως στην περίπτωση του κ. Σαββίδη αλλά και η πάνω απ’ όλους και απ’ όλα προστασία του από μία κυβέρνηση;
Για εμάς ανάπτυξη είναι η διευκόλυνση των βιώσιμων αναπτυξιακών επενδύσεων που θα έχουν προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία, με βασικό μέλημα την εξασφάλιση θέσεων εργασίας, τήρησης εργασιακής νομοθεσίας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στην κατεύθυνση αυτή, κινηθήκαμε στην ψήφιση του νέου νόμου για την προστασία των εργαζομένων τον περασμένο Σεπτέμβριο, δημιουργία Κτηματολογίου μετά από 40 χρόνια και η ανάρτηση των δασικών χαρτών που δημιουργούν πραγματικές πλέον προοπτικές ανάπτυξης.
- Αποτελεί πεποίθησή σας ότι στην Ελλάδα συντελέστηκε πραγματική αναδιανομή του οικονομικού και πολιτικού πλούτου;
Για πρώτη φορά, εντός αλλά και εκτός της χώρας, αρχίζει να γίνεται εμφανές, ότι μπορούμε πλέον βάσιμα να αισιοδοξούμε όχι μόνο σε όρους αναπτυξιακούς, αλλά και σε όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα χαμηλά εισοδήματα και η μεσαία τάξη, έχουν υποστεί τη μεγάλη οικονομική πίεση και σήκωσαν δυσανάλογο βάρος τα χρόνια της κρίσης. Αυτό δεν ήταν μόνο πολιτική επιλογή, αλλά αποτέλεσμα της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος και της χρεοκοπίας της χώρας και κυρίως ενός καλοσχεδιασμένου μηχανισμού που προστάτευσε με φορολογικά τρικ και παραδείσιους λαβυρίνθους (off shore) τους έχοντες τον πλούτο. Η «ανήθικη» αυτή στάση όχι μόνο της οικονομικής αλλά και σε πολλές περιπτώσεις της πολιτικής ελίτ του τόπου που «αρνήθηκαν» όχι μόνο την πολιτική ευθύνη για την κατάσταση που οδήγησαν τη χώρα, αλλά και την οικονομική υποχρέωση που τους αναλογούσε είναι πλέον ξεκάθαρη από όλους. Αυτή την ανισοκατανομή των ευθυνών προσπαθεί να ανατρέψει η κυβέρνηση με εντατική και σκληρή δουλειά. Ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών, η στήριξη στο κοινωνικό κράτος, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, ο έλεγχος των κεφαλαίων που έχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα της χώρας, θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και την επιβολή δίκαιης φορολογίας του πλούτου και του κέρδους για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για δημόσιες επενδύσεις και κοινωνικό κράτος.
- Τι είναι για το ΣΥΡΙΖΑ σήμερα η Ελλάδα τι είναι η Κρήτη;
Το μεγάλο ζητούμενο είναι να γίνει ξεκάθαρο ότι πυρήνας της δίκαιης ανάπτυξης που η κυβέρνηση θέτει ως στόχο δεν είναι ούτε το κράτος, ούτε οι αγορές, ούτε οι επιχειρήσεις από μόνες τους αλλά η ίδια η κοινωνία. Η κοινωνία επιλέγει, δημιουργεί τους θεσμούς και βάζει τους κανόνες που λειτουργεί εντέλει η ίδια η ανάπτυξη. Ο κόσμος είναι έτοιμος για την αλλαγή σελίδας που θα οδηγήσει την χώρα σε μια νέα εποχή. Αυτή η ετοιμότητα καταγράφεται και μέσα από την πρωτόγνωρη διαδικασία των αναπτυξιακών συνεδρίων. Σε κάθε περιφέρεια, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολίτες συζητούν και θέτουν τις προτεραιότητες και τις βάσεις, για αυτό το ποιοτικό άλμα που είπαμε παραπάνω και το οποίο θα μας οδηγήσει σε μια καλύτερη χώρα με όρους αλληλεγγύης, δημοκρατίας, ανθρωπιάς, εργασίας. Αυτός είναι ο στόχος μας για την Ελλάδα, για την Κρήτη και ο αγώνας για να τον πετύχουμε δεν σταματά ποτέ. Η αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία, την Έρευνα, την Υγεία, την Πρόνοια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι δράσεις όπως το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, η βαθιά μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και οι πολιτικές στο πεδίο της διεύρυνσης δικαιωμάτων και ελευθεριών, η μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση της ανεργίας, η ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, είναι χαρακτηριστικά στοιχεία μιας άλλης, αριστερής πολιτικής, παρά και ενάντια στον κυρίαρχο νεοφιλελευθερισμό για μια καλύτερη χώρα, που μας αξίζει.
Όσον αφορά την Κρήτη κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι δεν επλήγη μόνο από την κρίση. Η άναρχη ανάπτυξη, η χρόνια εγκατάλειψη των στρατηγικών της υποδομών, αυθαίρετη δόμηση, παράνομες επιχειρήσεις, πόλεις χωρίς δίκτυα ύδρευσης, καταπατήσεις δημόσιων εκτάσεων, δασών και αιγιαλών, παράνομος πλουτισμός, στρατηγικές υποδομές όπως ο ΒΟΑΚ, εγκαταλελειμμένες στα χαρτιά ήταν παράγοντες που επιδείνωσαν τις συνέπειες της κρίσης. Όλα τα παραπάνω, μεθοδικά αντιμετωπίζονται από τη σημερινή Κυβέρνηση, προς όφελος της κοινωνίας των πολλών, καθώς είναι πραγματικά οι συνθήκες ώριμες για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη σε όλο το νησί.
- Θα μπορούσατε σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση να συνεργαστείτε με άλλες πολιτικές δυνάμεις και αν ναι ποιες, στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής «κυβέρνηση εθνικής ενότητας»;
Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι ανοικτός σε διάλογο, είναι ανοικτός σε συνεργασίες κάτω από προϋποθέσεις, αποτελεί τη μεγάλη παράταξη της Αριστεράς και βεβαίως μπορεί να συνομιλεί με όσους μπορεί και να συμφωνεί πολιτικά σε ορισμένα πράγματα.
- Πιστεύετε ότι ο λαός δύναται να πεισθεί εκ νέου από το ΣΥΡΙΖΑ, που διαχειρίστηκε τις μεγαλύτερες κοινωνικές – οικονομικές – θεσμικές αλλαγές, με ότι συνεπάγεται αυτό, ότι αποτελεί την πολιτική λύση, τη διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση; Είναι ενωμένος ο πολιτικός χώρος για να εμπνεύσει τον λαό σε μία νέα πολιτική πρόταση;
Η κυβέρνηση αυτή, κατάφερε μέσα σε 3 χρόνια να φέρει και να κάνει μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ουδέποτε και καμία άλλη κυβέρνηση δεν τόλμησε και δεν κατάφερε να προωθήσει και μάλιστα μέσα σε δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβαλε συστηματική προσπάθεια για να βγάλει την χώρα από την κρίση αλλά και να την θέσει σε τροχιά ανάπτυξης, μέσα από ένα μείγμα πολιτικής με κοινωνικοοικονομικά δίκαιο προσανατολισμό.
Ο λαός σίγουρα έχει κουραστεί από τις ‘’αμαρτωλές’’ συνήθειες του παρελθόντος και τις πρακτικές του σαθρού πολιτικού συστήματος. Στόχος λοιπόν δικός μας από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας ήταν να ανατρέψουμε το κρατικοδίαιτο σύστημα της ελίτ και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Να ξαναδώσουμε ελπίδα και κίνητρα στην κοινωνία.
Και θεωρώ ότι το έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό. Οι συζητήσεις μας με τις τοπικές κοινωνίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καταγραφή προβλημάτων αλλά και πρωτοβουλιών ώστε να αποκατασταθούν αδικίες που χρόνιζαν.
- Ποιο είναι το πολιτικό αλλά και προσωπικό σας μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους κατοίκους του Ηρακλείου και δη της περιοχής της Μεσαράς;
Μετά από 8 χρόνια οικονομικής και πολιτικής αναταραχής η Ελλάδα αποδεσμεύεται από τα μνημόνια. Αυτή η οκταετία ήταν μια τραυματική κατάσταση για όλους μας.
Για ακόμα μια φορά πρέπει να επισημανθεί ότι αφήνουμε πίσω μας τα μνημόνια και την επιτροπεία. Βέβαια στόχος μας δεν είναι μόνο να κλείσουμε τις μνημονιακές μας εκκρεμότητες αλλά και να σχεδιάσουμε την μεταμνημονιακή Ελλάδα. Σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για να μπορούμε να μιλάμε για ένα καλύτερο αύριο και κυρίως να κάνουμε περισσότερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών και να έχουμε μια κοινωνία όρθια την επόμενη ημέρα. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι εμείς έχουμε την θέληση με εντιμότητα, αισιοδοξία και μεθοδικότητα να σχεδιάσουμε το αύριο.