Συνέντευξη στον Αντίλαλο της Μεσαράς και τον Δημοσιογράφο Γιώργο Λαμπράκη

Συνέντευξη στον Αντίλαλο της Μεσαράς και τον Δημοσιογράφο Γιώργο Λαμπράκη, παραχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης. Η συνέντευξη περιελάμβανε θεματολογία εφ’ όλης της ύλης και ειδικότερα για τον οδικό άξονα Ηράκλειο – Μεσαράς, την αγροτική παραγωγή, την Γεωργική Σχολή, το αρχαιολογικό Μουσείο, την οικονομική στήριξη των Δήμων Φαιστού και Γόρτυνας μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επίσης η συνέντευξη περιελάμβανε και θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, όπως τα εργασιακά, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης, την έξοδο από τα μνημόνια, τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης όπως δημοσιεύτηκε στο φύλλο του Σαββάτου 3 Νοεμβρίου 2018.

 

Μεσαρά

-Κύριε Βαρδάκη, η περιοχή της Μεσαράς, όπως και κάθε γωνιά της Κρήτης αλλά και της χώρας βιώνει την κρίση βλέποντας τον πρωτογενή τομέα να έχει συρρικνωθεί και τους νέους να έχουν εγκαταλείψει, όχι μόνο το αγροτικό επάγγελμα αλλά σε πολλές περιπτώσεις και τον ίδιο τους τον τόπο. Τι έχετε να πείτε σε αυτόν τον κόσμο που αγωνιά για το αύριο;

Για πολλές δεκαετίες ο πρωτογενής τομέας όπως και ολόκληρη η ύπαιθρος, γνώρισε την πλήρη απαξίωση. Χωρίς ξεκάθαρους στόχους και αναπτυξιακή στρατηγική, με την εφαρμογή ευκαιριακών πολιτικών, οι οποίες εξυπηρετούσαν πελατειακές σκοπιμότητες, στηριζόμενες σε επιδοτήσεις τύπου «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά», αλλά κυρίως σε ένα αδιαφανές σύστημα αιτήσεων και ελέγχων, το παραγωγικό πρότυπο πάνω στο οποίο είχε βασιστεί η ανάπτυξή της αγροτικής παραγωγής κατέρρευσε και οδήγησε στην εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτέλεσε προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η παραγωγή προϊόντων με ονομασία προέλευσης, γεωγραφικής ένδειξης, βιολογικά, τοπικής ταυτότητας, τυποποιημένα και πιστοποιημένα. Η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, δεν είναι ζήτημα μόνο της υπαίθρου ή μίας μερίδας του πληθυσμού της χώρας. Είναι ζήτημα εθνικό. Στο κρίσιμο λοιπόν ερώτημα, αν ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας έχει μέλλον, η απάντηση είναι ναι. Τα ποιοτικά προϊόντα της Κρήτης (λάδι, κρασί, πρώιμα κηπευτικά, προϊόντα αιγοπροβατοτροφίας κλπ) μπορούν να βρουν το χώρο τους στις παγκόσμιες αγορές με σύμμαχο την ποιότητα, την καινοτομία και την έρευνα.

 

-Ένα από τα διαχρονικά αιτήματα της Μεσαράς είναι η ολοκλήρωση του δρόμου, ένα έργο δεκαετιών που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για παράδοση του έργου την άνοιξη του 2019. Ισχύει η δέσμευση; Που βρισκόμαστε σήμερα, σε σχέση με το έργο, τα προβλήματα που υπάρχουν και τις καθυστερήσεις που απειλούν ακόμα και με απένταξή του;

Όπως πολύ σωστά το τοποθετήσατε κ. Λαμπράκη, το έργο αποτελεί διαχρονικό αίτημα δεκαετιών για τους κατοίκους της Μεσαράς. Η δέσμευση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υποδομών είναι η ίδια από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής μας: Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019. Η δέσμευση αυτή απεικονίζεται εξάλλου και από τις τακτικές επισκέψεις επί τόπου στο έργο και του ίδιου του Υπουργού, και του γ.γ. Υποδομών και του διευθυντή συγκοινωνιακών υποδομών του Υπουργείου, οι οποίοι είναι ενήμεροι και λαμβάνουν αποφάσεις για την πορεία του έργου, όπου και αν απαιτείται. Το τελευταίο διάστημα δρομολογήθηκαν και λύθηκαν όλα τα τεχνικά προβλήματα και ολοκληρώθηκαν οι μελέτες που απασχολούσαν από την αρχή το πολύπαθο αυτό έργο.

 

-Η αντιπολίτευση -κυρίως η ΝΔ- σας κατηγορούν για καθυστερήσεις και ασυνέπεια απέναντι στο μεγάλο αυτό έργο. Τι απαντάτε;

Μας κατηγορούν για ασυνέπεια ποιοι; Εκείνοι που κατάφεραν με περισσή ανικανότητα και προχειρότητα να απεντάξουν το έργο από το ΕΣΠΑ; Αντί, έστω και σήμερα να ζητήσουν συγνώμη για τα χαμένα χρόνια τα οποία καταδίκασαν μια ολόκληρη περιοχή σε αποκλεισμό, προτρέχουν σε παραπλανητικές δηλώσεις. Εκείνοι που κατά την περίοδο διακυβέρνησής τους, πραγματοποίησαν ελλιπείς γεωλογικές μελέτες, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν κακοτεχνίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση της πρώτης εργολαβίας, όπως οι ρηγματώσεις έξω από το τούνελ του Απομαρμά. Εμείς το έργο θέλουμε να ολοκληρωθεί με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και εντός χρονοδιαγράμματος. Η επιτυχής και έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου, θα έχει ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί η επιστροφή περίπου 70 εκ. ευρώ προς την Ε.Ε. αν βγαίναμε εκτός χρονοδιαγράμματος.

 

-Πέρα από το οδικό δίκτυο, η Μεσαρά και οι πολίτες της περιμένουν να δουν και άλλες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν το τοπίο στην περιοχή και θα αναδείξουν τα πλεονεκτήματά της. Που βρισκόμαστε σε σχέση με τα έργα ύδρευσης και άρδευσης της Μεσαράς, την αξιοποίηση της τεράστιας ακτογραμμής, των τουριστικών και αρχαιολογικών της πλεονεκτημάτων και κυρίως με την λειτουργία του Μουσείου;

Έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα για τον πρωτογενή τομέα, που δίνουν την ελπίδα στον αγροτικό κόσμο, όχι μόνο να παραμείνει στην παραγωγή, αλλά και να επιστρέψει όποιος την εγκατέλειψε.

Όσον αφορά την Κρήτη και ιδιαίτερα την περιοχή της Μεσαράς, επιτρέψτε μου να πω ότι η παρατεταμένη ανομβρία ιδιαίτερα της τελευταίας χρονιάς ενέτεινε το πρόβλημα της λειψυδρίας, το οποίο εκθέτει σε κίνδυνο την τοπική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα έφερε στην επιφάνεια τα μεγάλα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος σε σχέση με την διαχείριση και αξιοποίηση του νερού, τόσο όσον αφορά στην ύδρευση, όσο και στην άρδευση καλλιεργειών.

Η ΝΔ μόλις τον τελευταίο χρόνο ανακάλυψε την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις, αλλά δεν μας είπε κανείς για τα χρόνια που κυβέρνησαν, τι μέτρα έλαβαν για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, ιδιαίτερα στην Μεσαρά. Πεπαλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης με σημαντικές απώλειες, δημόσιες υπηρεσίες ύδρευσης με τεράστια χρέη, φράγματα χωρίς αρδευτικά δίκτυα και σημαντικά υδροαρδευτικά έργα σε επίπεδο εξαγγελιών, μέθοδοι ύδρευσης χωρίς καμία προσέγγιση εξοικονόμησης, ελλιπές θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ.

Το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης ενισχύει οικονομικά τους Δήμους, μέσω του προγράμματος ΦιλόΔημος και του ΑΚΣΙΑ. Έχουν εγκριθεί περισσότερα από 5 εκ. ευρώ για τους Δήμους Φαιστού και Γόρτυνας με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Μεσαράς.

Την εβδομάδα που μας πέρασε υπογράφηκε η προγραμματική συμφωνία μεταξύ Υφυπουργού Αθλητισμού και Δημάρχου Φαιστού για την επισκευή και συντήρηση του Κολυμβητηρίου Μοιρών, ενώ γίνεται προσπάθεια για χρηματοδότηση του κλειστού γυμναστηρίου Τυμπακίου.

Για πρώτη φορά το σημαντικό έργο της εκτροπής του Πλατύ ποταμού αποτελεί έργο εθνικής σημασίας για το Υπουργείο Υποδομών και οι μελέτες επικαιροποιούνται με στόχο την έναρξη των εργασιών του έργου, που το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.

Το τοπίο στην Μεσαρά αλλάζει. Η ολοκλήρωση του τμήματος Αγίας Βαρβάρας – Απομαρμά, θα βγάλει την περιοχή από την γεωγραφική απομόνωση δεκαετιών, το πρόγραμμα Leader ειδικά για τη Μεσαρά (5 εκατ. ευρώ), καθώς και το Leader Αλιείας (4 εκατ. ευρώ) που για πρώτη φορά εγκρίθηκε για την Κρήτη και θα εφαρμοστεί σε τοπικές κοινότητες της περιοχής, θα παράσχουν όχι μόνο πολύτιμους πόρους αλλά κυρίως θα εισάγουν ένα νέο αναπτυξιακό εργαλείο για την τοπική κοινωνία προς την κατεύθυνση της ανάδειξης και βιώσιμης αξιοποίησης της παράκτιας ζώνης και της ενδοχώρας.

Ταυτόχρονα η αναβάθμιση και επαναχρησιμοποίηση των κτιριακών υποδομών και εκτάσεων που γνώρισαν την πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη για πολλά χρόνια, όπως της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς στον Αμπελούζο, καθώς και του σταθμού Γεωργικής Έρευνας, δημιουργούν μια νέα δυναμική εκσυγχρονισμού του πρωτογενή τομέα.

Η λειτουργία του Μουσείου και η διασύνδεσή του με τους αρχαιολογικούς χώρους της Φαιστού και της Γόρτυνας, θα αναδείξει περαιτέρω τη Μεσαρά στο χάρτη των πολιτιστικών προορισμών. Η Μεσαρά έχει για πρώτη φορά όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία να γίνει πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τη διασύνδεση του πολιτισμού τουρισμού και πρωτογενή τομέα.

 

-Το τελευταίο διάστημα, υπήρχαν πληροφορίες σε σχέση με την αναβάθμιση του αεροδρομίου του Τυμπακίου και την εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Ήδη το αεροδρόμιο χρησιμοποιείται για πτήσεις εναέριας επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων μας από το Λιμενικό Σώμα και τη Frontex. Τι εξελίξεις υπάρχουν;

Επίσημα, η Αμερικανική βάση στην Ελλάδα είναι μόνο η βάση της Σούδας. Δεν θεωρώ ότι τέτοιες εξελίξεις αποτελούν σχεδιασμό της παρούσας κυβέρνησης, πόσο μάλλον να ισχυρίζονται πολλοί ότι έχουν δρομολογηθεί.

 

Κεντρική πολιτική σκηνή – οικονομία

 

-Η χώρα σύμφωνα με την κυβέρνηση άφησε πίσω της τα μνημόνια και την αυστηρή επιτροπεία. Το ζητούμενο όμως για τους πολίτες είναι να αφήσει πίσω της την πολυετήκρίση, ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη και η «κανονικότητα». Οι επενδύσεις στην εκπνοή του 2018 δεν έρχονται –τουλάχιστον με τους ρυθμούς που θα έπρεπε- η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει μέσα σε ένα ζοφερό περιβάλλον. Μπορεί να έρθει η «αλλαγή σελίδας» με αυτές τις συνθήκες;

Το τέλος των μνημονίων βρίσκει την χώρα μας στο κέντρο ενός ευρύτερου τόξου αστάθειας και εστιών έντασης καθώς και σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και γεωπολιτικής έντασης. Ωστόσο, έχει γίνει κατανοητό ότι το τέλος των μνημονίων και της επιτροπείας είναι γεγονός και παράγει πραγματικά αποτελέσματα. Δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών και πρωτίστως αυτών που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, να αντιμετωπιστούν ελλείψεις όπως οι δασικοί χάρτες, το κτηματολόγιο, οι χρήσεις γης που στάθηκαν εμπόδια για μεγάλα επενδυτικά έργα. Όλα αυτά προχωρούν για πρώτη φορά.

Η δική μας αντίληψη στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων, απέδειξε ότι στόχος μας είναι η αντιμετώπιση του αναπτυξιακού ελλείμματος της χώρας και ειδικά του νησιού μας. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των μεγάλων έργων της Κρήτης, όπως τα εγγυοβελτιωτικά έργα, ο κάθετος οδικός άξονας Ηράκλειο – Μεσαράς, ο ΒΟΑΚ, το Αεροδρόμιο Καστελίου, η ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης – Αττικής και Κρήτης – Πελοποννήσου, μας δημιουργούν την πεποίθηση ότι όχι μόνο δημιουργούνται επενδύσεις, αλλά και ότι η Κρήτη το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει μοντέλο ανάπτυξης.

 

-Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αξιοπρεπών μισθών αλλά και η ανάσχεση των περικοπών των συντάξεων, είναι τα βασικά αιτήματα της κοινωνίας και κυρίως της μεσαίας τάξης που «σαρώθηκε» όλα τα προηγούμενα χρόνια, από τα μνημόνια και τα σκληρά μέτρα. Μπορεί να δουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι τις «καλύτερες ημέρες» που τους έχετε υποσχεθεί ως κόμμα;

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η επαναφορά των οποίων θεσμοθετήθηκε από την σημερινή Κυβέρνηση και με τις οποίες μπορούν οι εργαζόμενοι πλέον να διεκδικούν και να πετυχαίνουν καλύτερους μισθούς και καλύτερους όρους εργασίας, ισχυροποιούν την διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων μετά από 8 χρόνια υποβάθμισης και τους θωρακίζουν απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Η επέκταση συμβάσεων στον τουρισμό, ναυτιλία και τις τράπεζες. Θα συνεχίσουμε με τις επόμενες ακολουθώντας τη θεσμοθετημένη διαδικασία, με στόχο χιλιάδες εργαζόμενοι να δουν άμεση βελτίωση του εισοδήματός τους.

Στόχος μας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού που αποτελεί πυρηνικό στοιχείο του προγράμματός μας. Για τον λόγο αυτό, αμέσως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα ψηφίσαμε τροπολογία με την οποία επιταχύναμε τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019 με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού των νέων.

 

-Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πέρασε από πολλά στάδια. Από τον «σκίσιμο» των μνημονίων «με ένα νόμο και ένα άρθρο» και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, περάσαμε στη σκληρή διαπραγμάτευση που έφερε ένα ακόμα μνημόνιο, στο κλείσιμο των τραπεζών, στο δημοψήφισμα, στην λήψη ακόμα σκληρότερων μέτρων, στο υπερταμείο με τα ακίνητα και στους πλειστηριασμούς. Μήπως πληρώνουμε τελικά πολύ ακριβά τις «αυταπάτες», που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί ότι είχατε συνολικά ως κυβέρνηση;

Τον Γενάρη του 2015 πραγματοποιήθηκε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μία έντιμη συμφωνία για να οδηγήσουμε από κοινού τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό το καταφέραμε τον Αύγουστο του 2018.

Κάναμε αναγκαστικά επώδυνες επιλογές όμως καταφέραμε η χώρα να σταθεί όρθια. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε τι κληρονομιά μας άφησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το 2015. Μια χώρα σε αδιέξοδο, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η ελληνική κοινωνία σε κατάρρευση, ένα κράτος μετέωρο, που χρωστούσε και έπρεπε να πληρώσει από το 2015 μέχρι το 2019 περίπου 80 δις ευρώ, χωρίς μάλιστα να υπάρχει συμφωνία χρηματοδότησης.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2015 στο ταμείο του Κράτους ήταν μείον 425 εκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορούσαν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις αν δεν υπογράφαμε τη συμφωνία. Αυτή ήταν η κληρονομιά. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τους εκατομμύρια συμπολίτες μας που είχαν αποκλειστεί από την δημόσια υγεία. Μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις πετύχαμε την νομοθέτηση της δωρεάν πρόσβασης για τους ανασφάλιστους στα νοσοκομεία της χώρας και τη διαγραφή δεκάδων εκατομμυρίων για νοσήλια ανασφάλιστων πολιτών που είχαν βεβαιωθεί στην Εφορία. Σήμερα χιλιάδες ανασφάλιστοι έχουν πλέον δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μπορώ να παραδεχτώ ότι είχαμε αυταπάτες για το μέγεθος του προβλήματος, όμως το να μας κατηγορούν αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα, αυτοί που έκαναν θεσμό τη διαπλοκή, τη διαφθορά και την ανομία, αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα, δεν το δέχομαι. Σήμερα αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πήγαν χαμένες. Ο φαύλος κύκλος των μνημονίων έκλεισε οριστικά και ανοίγει ένα άλλος δρόμος. H κυβέρνηση υλοποιεί μέσω του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τις προσλήψεις προσωπικού στην εκπαίδευση, στην υγεία, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα προγράμματα ενίσχυσης νέων επιστημόνων, την επιδότηση ενοικίου, την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Δημιουργούμε τις προοπτικές και το σχεδιασμό της συνολικής προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας.

 

-Συμφωνείτε εσείς προσωπικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών; Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας της γλώσσας και της ταυτότητας στους γείτονες. Θα ψηφίσετε τη Συμφωνία όταν θα περάσει από την Βουλή;

Ελπίζουμε και στηρίζουμε την προσπάθεια του κυρίου Ζάεφ να προχωρήσει και να υλοποιήσει εκείνες τις προϋποθέσεις, για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Έχουμε διαμηνύσει στη γειτονική χώρα ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί η συγκεκριμένη διαφορά και ο μοναδικός δρόμος για τη συμμετοχή της γειτονικής χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, είτε αυτό είναι το ΝΑΤΟ είτε αυτή είναι η Ε.Ε., είναι η αλλαγή του συντάγματος με τους όρους που συμφωνήθηκαν στις Πρέσπες.

Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος δίνοντας μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή. Η Κυβέρνηση κινούμενη στην Εθνική Γραμμή, νομίζω ότι πέτυχε την καλύτερη συμφωνία.

 

-Το Μακεδονικό, αποτέλεσε το σημείο σύγκρουσης μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων και κυρίως του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, που τελικά οδήγησε στην παραίτηση Κοτζιά. Θα πορευτείτε με τον Πάνο Καμμένο μέχρι το τέλος; Πως σχολιάζετε τα όσα ακούστηκαν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο, για εμπλοκή του Σόρος και το ζήτημα των μυστικών κονδυλίων;

Ο κ. Κοτζιάς διετέλεσε, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του, Υπουργός Εξωτερικών και η προσφορά του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας υπήρξε πολυδιάστατη και η συμβολή του ήταν μεγάλη. Κατά την άποψη μου δεν έπρεπε η οποιαδήποτε προσωπική αντιπαράθεσή του με τον κ. Καμμένο, να αποτελέσει λόγο παραίτησής του από την θέση του Υπουργού.

Αυτά που ακούγονται για τον Σόρος δεν μπορεί παρά να είναι αστεία και φτάνουν τα όρια της γελοιότητας.

 

-Υπάρχουν περιθώρια άλλης πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή, που θα σας επιτρέψει να παραμείνετε στην εξουσία, χωρίς τους ΑΝΕΛ;

Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ξεκίνησε, με πολύ συγκεκριμένο στόχο, την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την πάταξη της διαφθοράς. Είναι σαφές και ξεκάθαρο, ότι διαφέρουμε πολιτικά με τον κ. Καμμένο, αλλά πορευτήκαμε μαζί με κοινό γνώμονα την προώθηση θετικών παρεμβάσεων που θα έχουν αντίκρισμα στην κοινωνία. Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της έντιμης και ειλικρινούς σχέσης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, έχουν υλοποιηθεί μεγάλες και αναγκαίες για την χώρα μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν συμβάλει τα τελευταία 3,5 τελευταία χρόνια στην αναδιάρθρωση του κράτους.

Ο κ. Καμμένος από τη μεριά του έχει δηλώσει καθαρά ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την συμφωνία των Πρεσπών. Αναφορικά με το εάν μπορεί να προκύψει διαφορετική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή, πιστεύω πως όταν έρθει στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Βουλή θα την επικυρώσει, χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

-Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση άνοιξε τον διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Συμφωνείται με τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας; Ποια είναι η άποψή σας για κορυφαία ζητήματα όπως ο αριθμός της εθνικής αντιπροσωπείας και την μείωση που ζητούν πολλοί, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργών;

Καταρχήν θα πρέπει να πούμε κ. Λαμπράκη ότι οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ, ώστε να προχωρήσουμε σε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση, αφουγκραζόμενοι, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, την κοινωνική πλειοψηφία και τις πραγματικές της ανάγκες. Αυτό που επιζητούμε με τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι ένα σαφές περίγραμμα σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, στο οποίο θα καταλήξουμε μέσα από ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο. Επίσης, μέσα από τη Συνταγματική Αναθεώρηση θέλουμε να αναδείξουμε ότι πολιτικοί και πολίτες πρέπει να αντιμετωπίζονται με ίσους όρους. Σε αυτή τη κατεύθυνση προτείνουμε και τις τροποποιήσεις για τη βουλευτική ασυλία.

 

Αυτοδιοίκηση – Εκλογές

-Είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ οι αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και οι ευρωεκλογές της Άνοιξης, μια καθαρά πολιτική μάχη; Φοβάστε πως τυχόν αποδοκιμασία των επιλογών σας από τους πολίτες, θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις;

            Σε ότι αφορά τις εκλογές Α’ και Β’βαθμού αυτοδιοίκησης, δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρούνται πολιτική μάχη, γιατί σεβόμαστε την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έμπρακτα έχει αποδείξει τα χρόνια της διακυβέρνησής του το πόσο πολύ στηρίζει την Αυτοδιοίκηση. Ποτέ άλλοτε, ιδιαίτερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού δεν είχε λάβει τέτοιου ύψους οικονομική στήριξη.

Ωστόσο, σε ότι αφορά τις Ευρωεκλογές του Μαϊου, μπορώ να τις χαρακτηρίσω πολύ κρίσιμες για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης.

Η φιλελεύθερη Ευρώπη των αγορών και της οικονομίας έχει αφαιρέσει ζωτικό χώρο από την κοινωνική Ευρώπη και την Ευρώπη των πολιτών. Η επαναφορά είναι ζήτημα ιδεολογικό και πολιτικό.

Με αίσθημα συλλογικής ευθύνης αλλά και με ενεργή συμμετοχή όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και πολιτών θα αλλάξει η βαθιά συντηρητική στροφή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και θα ανακάμψει η Ε.Ε. ως Ευρώπη του αμοιβαίου σεβασμού και της σταθερότητας προς όφελος του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος.

 

-Η αξιωματική αντιπολίτευση απορρίπτει τη νέα αρχιτεκτονική δομή της αυτοδιοίκησης και τονίζει πως αν προηγηθούν οι εθνικές εκλογές, τότε θα καταργήσει τον «Κλεισθένη 1», τον οποίο χαρακτηρίζει «γονατογράφημα». Επίσης, πολλές πλευρές αλλά και οι ίδιοι οι αιρετοί, στην αιτιολογία απόρριψης του «Κλεισθένη 1», υποστήριζαν πως με το σχέδιο αυτό και την εφαρμογή της απλής αναλογικής πολλοί δήμοι θα οδηγηθούν σε «ακυβερνησία» ή σε ετερόκλητα διοικητικά σχήματα την επομένη της κάλπης. Τι απαντάτε;

Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν με την απλή αναλογική και τον Κλεισθένη, όποτε και αν γίνουν οι εθνικές εκλογές.

Η αντιπολίτευση μάλλον δεν είχε αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβαινε, για πολλά χρόνια, στους ΟΤΑ και στις τοπικές κοινωνίες και δεν είχε ακούσει για Δημάρχους και Περιφερειάρχες προσκολλημένους σε κομματικές σκοπιμότητες και κομματικά ρουσφέτια, με απώτερο σκοπό την ανομία.

Η μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση του Κλεισθένη δημιουργεί νέες δυνατότητες για την έκφραση και τη συμμετοχή των πολιτών. Είμαι πεπεισμένος ότι η λογική των συνεργασιών που θα προκύψουν από την απλή αναλογική θα οδηγήσει, στην εφαρμογή προγραμμάτων ευρείας αποδοχής, τόσο σε περιφερειακό όσο και τοπικό επίπεδο.

 

-Στη Μεσαρά, περιοχές όπως το Τυμπάκι και ο Ζαρός, ζητούν την αλλαγή των αυτοδιοικητικών «συνόρων» και επαναφορά της αυτονομίας τους. Διαπιστώνετε εσείς ο ίδιος προσωπικά, στρεβλώσεις στους ΟΤΑ, όπως αυτά προέκυψαν με βάση των «Καλλικράτη»; Υπάρχουν περιθώρια αλλαγών;

            Πράγματι, έχουν εντοπισθεί λάθη και παραλήψεις από τον χωροταξικό σχεδιασμό του Καλλικράτη. Τυχόν οριακές και μη λειτουργικές συνενώσεις δήμων θα αντιμετωπιστούν μετά τις ερχόμενες εκλογές. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίζει είναι ότι τοπικές κοινωνίες εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, ακόμα και σήμερα, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα προβλήματα παραμένουν.