Συνέντευξη στην ΕΡΑ Ηρακλείου για την εκλογή του προέδρου του κόμματος και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση

Για τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις που φέρνει για τον #ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία η πρόταση του Αλέξη #Τσίπρα για εκλογή του προέδρου του κόμματος και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, συζητήσαμε στην ΕΡΑ Ηρακλείου με τον Δημήτρη Καρυωτάκη και τη Σταυρούλα Κατσουλάκη.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι η κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα ήταν πολύ σωστή, άλλωστε ήμουν και ένας από τους 10 βουλευτές, σε μία συνάντηση που είχαμε πριν από περίπου 2 μήνες, κατά την οποία αποφασίσαμε να προτείνουμε στον Αλέξη Τσίπρα την εκλογή του προέδρου από τη βάση.

Αυτό που έχει σημασία είναι να δοθεί στον κόσμο το έναυσμα να συμμετέχει ενεργά σε αυτή την κορυφαία, για το κόμμα, εκλογική διαδικασία.

Δίνεται ένας ουσιαστικός ρόλος στους πολίτες, με συμμετοχή σε μια διαδικασία άμεσης δημοκρατίας, καθώς από το να συζητούν, όπως γίνεται συνήθως, ήδη ειλημμένες αποφάσεις, αποκτούν ένα σημαντικό δικαίωμα, ένα προβάδισμα ενόψει εξελίξεων, να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις, όπως είναι η εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση.

Μένει να δούμε αν θα γίνει και έτσι τα πράγματα, καθώς αυτά θα συζητηθούν στο συνέδριο, στο οποίο μέχρι τώρα γινόταν η εκλογή.

Πιθανότατα θα συζητηθεί η πρόταση του προέδρου κι έπειτα θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις.

Μπορεί να εκφράστηκαν αντιρρήσεις κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όμως η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα, οπότε θεωρώ ότι το ίδιο θα συμβεί και στο συνέδριο.

Άλλωστε σε ένα δημοκρατικό κόμμα δεν είναι κακό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στάσεις.

Στους προβληματισμούς που εξέφρασαν οι δημοσιογράφοι, ότι είναι μεγάλη η εξουσία που αποκτά ένας πρόεδρος πηγαίνοντας στη βάση, αλλά και ότι η όλη διαδικασία θα είχε ενδιαφέρον εάν δεν είναι μόνο ένας ο υποψήφιος για την προεδρία, απάντησα ότι δεν αποκλείεται κάποιος άλλος υποψήφιος εάν προκύψει.

Επίσης, το σημαντικό είναι ότι τα μέλη του κόμματος αποκτούν μία απευθείας και χωρίς διαμεσολαβήσεις δύναμη, να αποφασίσουν για τη συλλογική τους ηγεσία, τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ένα μεγάλο στοίχημα είναι η κινητοποίηση του κόσμου, ωστόσο χρόνος υπάρχει γι ‘αυτό, εφόσον η πρόταση εγκριθεί από το συνέδριο, όπου θα καθοριστούν η πορεία και το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων και των διαδικασιών.

Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ καλό, χρειάζεται ίσως περισσότερη εγρήγορση και να σταθούμε στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, δηλαδή στην καθημερινότητα του πολίτη, που σήμερα δεν μπορεί να ζεστάνει το σπίτι του, που σήμερα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής δημιουργεί τεράστιες ανισότητες και ενώ υποσχέθηκε η κυβέρνηση ότι τουλάχιστον σε οργανισμούς όπως ΤΟΕΒ, ΟΤΑ κ.λπ. θα την μείωνε, δεν το έχει πράξει. Να μην ξεχνάμε βέβαια και τη γενικότερη ακρίβεια, που αυτή τη στιγμή, λόγω του τεράστιου ενεργειακού κόστους που αντιμετωπίζει η χώρα μας, έχει μετακυλιστεί στην καθημερινότητα του πολίτη, στο καλάθι της νοικοκυράς.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.