Συνέντευξη εφ όλης της ύλης στο Ράδιο Κρήτη (101.5)

Με τον δημοσιογράφο Λευτέρη Βαρδάκη συζητήσαμε εφ όλης της ύλης στο Ράδιο Κρήτη (101,5), δίνοντας το στίγμα της επικαιρότητας και συνοψίζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στα βασικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πολλαπλής κρίσης που βιώνει η κοινωνία, οικονομική, υγειονομική, κρίση ακρίβειας.

Η αύξηση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είχε πολλαπλές συνέπειες. Συμπαρέσυρε την αύξηση τιμών σε υπηρεσίες και αγαθά. Και αυτό επηρεάζει όλους του τομείς δραστηριότητας, την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και τα οικονομικά των δήμων. Για παράδειγμα προβληματισμό προκαλεί ο διπλασιασμός της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα εκτοξεύσει τα χρέη σε ΤΟΕΒ και δήμους, πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν με χρεοκοπία, πρόβλημα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το Πρόγραμμα Αξία, το 2018-19.

Για το θέμα των αυξήσεων σε υπηρεσίες, ενέργεια και αγαθά ο Πρωθυπουργός δεν εξήγγειλε κανένα ουσιαστικό μέτρο, δεν απάντησε με ποιο τρόπο θα ενεργοποιήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αν η ΡΑΕ θα μπορέσει να χειραγωγήσει τις τιμές στην ενέργεια.

Η κυβέρνηση δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας, αφού πανηγυρίζει για την αύξηση των 0,50 λεπτών την ημέρα για τους εργαζόμενους.

Στον αντίποδα αυτής της στάσης είναι τα μέτρα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, για τον απεγκλωβισμό της κοινωνίας από το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε λόγω των κυβερνητικών επιλογών:

• Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ
• Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
• Διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους, που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας, και ρύθμιση του υπόλοιπου ποσού
• Γενναία χρηματοδότηση για τη θωράκιση του ΕΣΥ
• Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα

Μέτρα τα οποία αφενός θα βοηθήσουν τον εργαζόμενο να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του, αφετέρου θα μειώσουν το κόστος υπηρεσιών και παραγωγής αγαθών, ώστε να κρατηθούν οι τιμές των αγαθών σε χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

Σε ότι αφορά το θέμα των επικείμενων εκλογών εκτίμηση μας είναι ότι θα υπάρξει εκλογικός αιφνιδιασμός και πως μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων θα ανακόψει τη λαίλαπα των συνεπειών των καταστροφικών πολιτικών της κυβέρνησης.

Για το μείζον θέμα που ταλανίζει τους αμπελουργούς και οινοποιούς της χώρας, συνοψίζουμε στα βασικά αιτήματα, για τα οποία προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και προτείνουμε:

  1. Να αξιοποιηθεί η αδιάθετη σουλτανίνα και κατ εξαίρεση για το 2021 να δοθεί άδεια απόσταξης
  2. Να ελεγχθούν οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενου οίνου
  3. Να εγκριθεί πρόσθετη χρηματοδότηση για την απόσταξη κρίσης

Τέλος, με αφορμή τη συμμετοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και τις δηλώσεις της για τις Γερμανικές αποζημιώσεις – επανορθώσεις, υπενθυμίζουμε ότι το 2015 επανασυστάθηκε η Διακομματική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ενώ στις 17/4/2019 έγινε η ιστορικής σημασίας συνεδρίαση της βουλής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με εισηγητή της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, ο οποίος παρουσίασε στην Ολομέλεια το πόρισμα της Επιτροπής.

Είχα την τιμή, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, να είμαι ομιλητής στην ιστορική αυτή συνεδρίαση. Ακολούθησε η επίδοση της σχετικής ρηματικής διακοίνωσης στο Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στην απάντησε αρνητικά η Γερμανική κυβέρνηση στις 18.10.2021

Υπογραμμίζουμε ότι οι Αξιώσεις που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή, καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας, και αφορούν την καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι απαράγραπτες.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.