Συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας για θέματα εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό

Συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας για θέματα εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στον κλάδο επισιτισμού και τουρισμού.

Στη συνάντηση με την Υπουργό κα Αχτσιόγλου, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου, ο πρόεδρος κος Μιχάλης Γαρεφαλάκης, η γενική γραμματέας κα Μαρία Μαρκάκη Μαρία, καθώς και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού Τουρισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων κος Γιώργος Χότζογλου.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ακόμα, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και Λασιθίου Σωκράτης Βαρδάκης ο Μανόλης Θραψανιώτης αντίστοιχα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε αρκετά θετικό κλίμα, με αφορμή την υπογραφή της τοπικής κλαδικής σύμβασης μεταξύ του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων και των ενώσεων ξενοδόχων.

Ο κ. Θραψανιώτης ευχαρίστησε την Υπουργό, η οποία παρά τον φόρτο εργασίας δέχθηκε και άκουσε με προσοχή τα αιτήματα του κλάδου. Ο κ. Γαρεφαλάκης, έθεσε επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, όπως την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, την διευθέτηση του ζητήματος απονομής του εφάπαξ, την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς και τον έλεγχο της παραβατικότητας εκ μέρους της εργοδοσίας (υποδηλωμένη και απλήρωτη εργασία, ανασφάλιστη εργασία, μαθητεία κλπ).

Η κα Αχτσιόγλου από την πλευρά της, αφού συνεχάρη τους εργαζόμενους για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, απάντησε στα ζητήματα που τέθηκαν από τον πρόεδρο των ξενοχοϋπαλλήλων Λασιθίου. Αναφορικά με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας επανέλαβε ότι επανέρχεται τον προσεχή Αύγουστο, ενώ για τις παραβάσεις των εργασιακών σχέσεων ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη συνάντηση ότι θα υπάρξουν έλεγχοι, τονίζοντας μάλιστα ότι ιδιαίτερα για την Κρήτη αυτοί θα πραγματοποιηθούν από μικτά κλιμάκια.

Η κα Αχτσιόγλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη βελτίωσης του πλαισίου της πρακτικής άσκησης για σπουδαστές και φοιτητές των τουριστικών σχολών, επισημαίνοντας ότι εξετάζεται νομοθετική ρύθμιση.

Όσον αφορά στην καταβολή έκτακτου επιδόματος ανεργίας για τους άνεργους ξενοδοχοϋπαλλήλους αλλά και το εφάπαξ, η Υπουργός ανέφερε ότι θα εξετάσ

ει τα ζητήματα αυτά. Επίσης, δεσμεύτηκε μετά το Πάσχα να πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση ώστε να αναπτυχθούν εκτενέστερα τα θέματα των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού.

Ο κ. Βαρδάκης δήλωσε οτι φέτος προβλέπεται μια καλή τουριστική περίοδος, για αυτό και οι έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν πρέπει να είναι στοχευμένοι και τακτικοί, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Τέλος, όσον αφορά στα θέματα που ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι του σωματείου, ο κ. Βαρδάκης δεσμεύτηκε οτι η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας που έχει συσταθεί στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να συζητηθούν στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα μεταξύ Υπουργού Εργασίας και εκπροσώπων των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.