Συνάντηση στο Ε.Κ.Η. με το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεοφορείων Κρήτης ΄ Ο ΕΡΜΗΣ ΄ για τα προβλήματα του κλάδου

Συνάντηση πραγματοποιήσαμε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (Ε.Κ.Η.) με τη Διοίκηση του Ε.Κ.Η. και το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης ‘Ο ΕΡΜΗΣ’, αναφορικά με τα μείζονος σημασίας ζητήματα του κλάδου.

Επί τάπητος τέθηκε η αδιαφορία της κυβέρνησης στο από 29-6-2021 αίτημα για κήρυξη της από 25-5-2021 Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας γενικώς υποχρεωτικής για όλους τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Κρήτη. Το γεγονός αυτό έχει πολλές αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, με κύριες όλων την υπονόμευση και παραβίαση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν και οι ομαδικές απολύσεις οδηγών τουριστικών λεωφορείων στις οποίες προχώρησαν επιχειρήσεις του νησιού, επικαλούμενες τη μείωση του στόλου των λεωφορείων τους.

Οι επιχειρήσεις αυτές, παρότι εκμεταλλεύτηκαν τα ευνοϊκά μέτρα στήριξης που προβλέφθηκαν (μεταξύ αυτών οικονομικές ελαφρύνσεις και αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων), δεν αγνόησαν μόνο την πρόβλεψη ακυρότητας των απολύσεων, για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων, που τις υποχρέωνε να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, για ισόχρονο μετά την άρση της αναστολής.

Προχώρησαν όχι απλά σε απολύσεις των εργαζομένων τους, αλλά καρπώθηκαν ακόμα και την δικαιούμενη αποζημίωση απολύσεώς τους, σε πείσμα της υπερεικοσαετούς επιχειρηματικής συνήθειας, που έχει διαμορφωθεί στη Κρήτη, αλλά και των αντίθετων προβλέψεων των τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι οποίες ορίζουν ότι απόλυση μπορεί να λάβει χώρα μόνον κατόπιν καταβολής της νόμιμης αποζημίωσης!

Εκφράσαμε τη στήριξή μας στον αγώνα των εργαζομένων, που βρίσκονται σε αδιέξοδο και δεσμεύτηκαν να φέρουν για μια ακόμη φορά το θέμα στη βουλή, πραγματοποιώντας κοινή κοινοβουλευτική παρέμβαση.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.