Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εκπροσώπους των Τ.Ο.Ε.Β.

Συνάντηση Βαρδάκη Σωκράτη με Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και εκπροσώπους Διοικήσεων Τ.Ο.Ε.Β. Κρήτης και της Π.Ο.Υ.Ο.Ε.Β. για θέματα έργων και οργανισμών εγγείων βελτιώσεων

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τ.Ο.Ε.Β. τέθηκαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, από τους εκπροσώπους των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Κρήτης Αναστασάκη Πολύδωρο, πρόεδρο ΤΟΕΒ Γέργερης, Τσιμπραγάκη Ευάγγελο, πρόεδρο Α’ Ζώνης Μεσσαράς (Τυμπακίου), Καμπανό Μανώλη Πρόεδρο ΤΟΕΒ Μεραμπέλλου καθώς και με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Π.Ο.Υ.Ο.Ε.Β.), Αθανασούλα Γεώργιο πρόεδρο ΔΣ Ομοσπονδίας και Μπλιάτκα Θωμά Γενικό Γραμματέα.

Οι εκπρόσωποι ευχαρίστησαν τόσο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όσο και τον κ. Βαρδάκη για την βοήθεια που έχουν προσφέρει στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και συγκεκριμένα με την τελευταία ρύθμιση του ν. 4456/2017 δυνάμει της οποίας μεταφέρεται η εποπτεία στην αιρετή Περιφέρεια αλλά και λύνει θέματα πρόσληψης προσωπικού.

Συγχρόνως όμως τόνισαν ότι οι Ο.Ε.Β. αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα για αυτό και ζήτησαν από τον Υπουργό μια σειρά παρεμβάσεων προς όφελος των Οργανισμών. Αιτήθηκαν την άμεση αποστολή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ορίζει τα επιμέρους της εποπτείας των Ο.Ε.Β. από τις Περιφέρειες, ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία. Επιπλέον πρότειναν το εικοσαήμερο που ισχύει για την έγκριση των προϋπολογισμών των Οργανισμών να επεκταθεί και σε όλες τις πράξεις που χρήζουν σχετική έγκριση από την εποπτεύουσα αρχή. Εν συνεχεία αναφέρθηκαν στο νόμο που δίνει την δυνατότητα στους ΟΕΒ να αναπτύξουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καλώντας το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να υπαχθούν στο υπό διαμόρφωση ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι αλλά και να δοθεί η δυνατότητα υποβολής σχετικών μελετών και πρότασης χρηματοδότησης από τους ίδιους ΟΕΒ.

Ακόμα οι εκπρόσωποι αναφέρθηκαν στον Κανονισμό βάσει του οποίου οι γεωργοί που αρδεύουν τις καλλιέργειες τους πρέπει να τηρούν τις διαδικασίες έγκρισης χρήσης νερού προς άρδευση. Μέχρι σήμερα η βεβαίωση είναι αντικείμενο μόνο των γενομένων ελέγχων και όχι υποχρεωτικό δικαιολογητικό γι αυτό και ζήτησαν η βεβαίωση του να καταστεί υποχρεωτική. Τέλος κάλεσαν τον Υπουργό να εξετάσει το ενδεχόμενο το σχετικό περιβαλλοντικό τέλος το οποίο προβλέφθηκε μετά την δημοσίευση της απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων κι που θα επιβληθεί στο νερό άρδευσης, να επιστρέφεται στους αγρότες.

Ο Βαρδάκης Σωκράτης τόνισε ότι μέσα από το διάλογο μπορούν να αναδειχθούν τα προβλήματα αλλά και να προταθούν υλοποιήσιμοι τρόποι αντιμετώπισης τους, ενώ επισήμανε ότι θα προσφέρει από την πλευρά του όπου χρειαστεί.

Ο Υπουργός με την σειρά του ανταποκρίθηκε θετικά στα θέματα που έθεσαν επί τάπητος οι εκπρόσωποι δηλώνοντας ότι αρχικά θα φροντίσει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης έργων ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και ότι θα εξετάσει όλες τις υπόλοιπες προτάσεις των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.