Στο 30% η “μαύρη εργασία” στον Τουρισμό στο νομό Ηρακλείου

Σαρωτικούς ελέγχους στις τουριστικές περιοχές της χώρας – μεταξύ αυτών και στην Κρήτη, για την ανασφάλιστη εργασία προανήγγειλε χθες το Υπουργείο Εργασιας

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Γιάννη Βρούτση, με στόχο τον συντονισμό όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο, πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο

Αποφασίστηκε η εφαρμογή ενός επιχειρησιακού πλαισίου δράσης, με εστιασμένους ελέγχους σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας που θα πραγματοποιηθούν από σήμερα 13 Ιουνίου έως τις 10 Οκτωβρίου

Ωστόσο φαίνεται πως η αντίδραση του Υπουργείου έρχεται καθυστερημένα καθώς το πρόβλημα ήδη φέτος είναι οξυμμένο.

Σύμφωνα με το ΕΚΗ η ανασφάλιστη εργασία στο νομό Ηρακλείου στο χώρο του τουρισμού φτάνει και φέτος στο 30%, σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί ούτε και τα μέσα για να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι παρά τις εξαγγελίες και της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη και του Υπουργείου Εργασίας, μας είπε ο πρόεδρος του ΕΚΗ κ. Σωκράτης Βαρδάκης.

Δεν υπάρχουν δηλαδή συγκεκριμένα ,ούτε καν οχήματα, ούτε καν οδηγοί για να κάνουν τους ελέγχους.

Ακόμη και 15 μέρες μόλις πριν, η Επιθεώρηση Εργασίας έστειλε έγγραφο προς την Περιφέρεια Κρήτης, να χορηγηθεί για μια – δυο φορές το μήνα όχημα για ελέγχους.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι πέρισι , που την ευθύνη έφερε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, διέθετε μεν αυτοκίνητο, αλλά δεν διέθετε … βενζίνη για το όχημα , καθώς είχαν λήξει , είχαν συμπληρωθεί οι σχετικές πιστώσεις.

Έτσι, τα καύσιμα για τη κίνηση του οχήματος, τα διέθεσε απο το ταμείο του ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.

Συνήθως δε, χρησιμοποιείται όχημα και οδηγός του ΕΚΗ, για τους ελέγχους που έπρεπε να διενεργεί η πολιτεία.

Φέτος τουλάχιστον όπως αποφασίστηκε χθες, στη σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας, στις περιφερειακές υπηρεσίες, τα τμήματα και τους Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ, αναμένεται να παραδοθούν εντός των επομένων ημερών 60 αυτοκίνητα που προμηθεύτηκε το υπουργείο Εργασίας, μέσω χρονομίσθωσης.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι τα αυτοκίνητα αυτά θα συμβάλουν σημαντικά στο ελεγκτικό έργο του ΣΕΠΕ, αφού λύνεται από κάθε άποψη το θέμα της μετακίνησης των Επιθεωρητών.

Δεν ξέρουμε αν θα λυθεί και το θέμα του προσωπικού που θα κάνει τακτικούς ελέγχους αλλά και της Βενζίνης.

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου πάντως, -όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη , ο γραμματέας του Συνδέσμου Νίκος Κοκολάκης- πάγια προτείνει, οι πληρωμές απο τις επιχειρήσεις στους εργαζόμενους να γίνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ούτως ώστε και καλύτερος έλεγχος να μπορεί να γίνει και να αποφεύγεται η εισφοροδιαφυγή.

Διαβάστε Περισσότερα στο: http://www.ekriti.gr/article/sto-30-i-mayri-ergasia-ston-toyrismo-sto-nomo-irakleioy