Στο πλευρό των εκπαιδευτικών ο Σωκράτης Βαρδάκης

Τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε ο πρόχειρος και ανεπαρκής σχεδιασμός για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αναδείχθηκαν στη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών.

Με αφορμή την παράσταση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε:

«Τα σχολεία ανοίγουν τις πόρτες τους στους μαθητές στις 14 Σεπτεμβρίου και τόσο εκπαιδευτικοί, όσο μαθητές και γονείς ανησυχούν μετά τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας,   δεδομένης της έξαρσης του κορωνοΪού.

Τα μέτρα για την προστασία της υγείας της εκπαιδευτικής κοινότητας, κρίνονται ανεπαρκή από όλους, καθώς οι αίθουσες θα γεμίσουν ασφυκτικά μαθητές, μετά και τη θεσμοθέτηση της αύξησης των μαθητών ανά τμήμα και αναρωτιόμαστε όλοι πώς θα κρατηθούν αποστάσεις ασφαλείας, ιδίως σε σχολεία με μεγάλο αριθμό μαθητών στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Τα μαθηματικά και οι μέσοι όροι δεν αλλάζουν αυτή την πραγματικότητα, αφού το γεγονός είναι ότι στα περισσότερα σχολεία ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα θα αγγίξει τον ανώτατο προβλεπόμενο αριθμό μαθητών.

Η σχολική κοινότητα αλλά και όλη η κοινωνία αιτείται εδώ και καιρό τμήματα των 15 μαθητών. Προτείνονται δε, και συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η λειτουργία πρωινής και απογευματινής βάρδιας, εξεύρεση επιπλέον αιθουσών και «σπάσιμο» των τμημάτων σε ολιγομελή, μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών αλλά και άμεση πραγματοποίηση της δεύτερης φάσης προσλήψεων αναπληρωτών σε όλες τις ειδικότητες και δομές εκπαίδευσης.

Επιπρόσθετα, τη στιγμή που η τήρηση των μέτρων ατομικής αλλά και γενικότερης υγιεινής είναι ασπίδα προστασίας από τον ιό,  η σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη των σχολικών καθαριστριών.

Τα σχολεία ανοίγουν και δεν έχει καν προβλεφθεί διαδικασία διενέργειας τεστ στη σχολική κοινότητα. Μόλις προχθές το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, δήλωσε επίσημα με έγγραφό του προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στην έκτακτη κατάσταση που βιώνουμε.

Μάλλον όμως η κυβέρνηση θεωρεί κάτι τέτοιο «αλόγιστη χρήση εξετάσεων»!»