Στοιχεία ΣΟΚ – 15 νεκροί από εργατικά ατυχήματα στο Ηράκλειο από το 2009

Σε μία εποχή όπου το μεροκάματο αποτελεί είδος προς … εξαφάνιση για τους περισσότερους εργαζόμενους, για άλλους αποτέλεσε τον χειρότερο τους εφιάλτη. Πολλές φορές η έκβαση που μπορεί να έχει η δουλειά για έναν εργάτη ή απασχολούμενο σε κάποια επιχείρηση είναι απρόβλεπτη.

Τα εργατικά ατυχήματα, αν δεν έχουν ήδη γίνει, τείνουν να γίνουν η μάστιγα της εποχής όπως μαρτυρούν τα στοιχεία. Στην Κρήτη το κακό έχει παραγίνει με τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων να τρέχουν και να μην φτάνουν. 

Στο Ηράκλειο, τις τελευταίες ημέρες τα περιστατικά ανθρώπων που είτε τραυματίζονται βαριά είτε χάνουν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας είναι ανησυχητικά και πολλές φορές καταδεικνύουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται ένας άνθρωπος καλείται να εργαστεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου που παρουσιάζει το ekriti.gr , τα εργατικά ατυχήματα μόνο στο Νομό Ηρακλείου φτάνουν τα 41 εκ των οποίων τα 15 ήταν θανατηφόρα, σκορπώντας τον πόνο και την θλίψη στους συγγενείς και στους οικείους των θυμάτων.  Αριθμός που θυμίζει συνθήκες εργασίας τριτοκοσμικών χωρών όπου εκεί οι συνθήκες και το περιβάλλον … κάθε άλλο παρά για εργασία δεν προσφέρονται.

Αναλυτικά τα εργατικά ατυχήματα στο νομό Ηρακλείου καταγράφηκαν ως εξής:

2009 – Πέντε εργατικά ατυχήματα εκ των οποίων τα τρία θανατηφόρα.
2010 – Πέντε εργατικά ατυχήματα εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο
2011 – Πέντε εργατικά ατυχήματα εκ των οποίων τα τρία θανατηφόρα 
2012 – Τρία εργατικά ατυχήματα εκ των οποίων τα τα δύο θανατηφόρα
2013  – Δεκαοκτώ εργατικά ατυχήματα εκ των οποίων τα πέντε θανατηφόρα
2014 έως και σήμερα – Πέντε εργατικά ατυχήματα εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο.

Τα πιο πρόσφατα τραγικά περιστατικά που κατέγραψε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου είναι αυτό του 50χρονου  άνδρα που έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από ταράτσα πολυκατοικίας στο Ηράκλειο στην προσπάθεια του να επιδιορθώσει ανελκυστήρα και που είναι το ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα  και αυτό του 47χρονου Αιγύπτιου στο Λέντα που τραυματίστηκε θανάσιμα  από ξυλοκοπτικό μηχάνημα με το οποίο πραγματοποιούσε εργασίες σε αυλή εξοχικής κατοικίας.

Γι’ αυτό το περιστατικό και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για εργατικό ατύχημα αν και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι δεν θεωρείται,  καθώς ο άτυχος 47χρονος δεν είχε εργασιακές σχέσεις με τον Ηρακλειώτη ιδιοκτήτη της έκτασης στην οποία εργαζόταν την ώρα του μοιραίου περιστατικού, αυτό δεν ωραιοποιεί όμως σε καμιά περίπτωση την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΗ κ. Σωκράτη Βαρδάκη ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων είναι εφιαλτικά μεγάλος και ιδιαίτερα ανησυχητικός. Τα ατυχήματα εν ώρα εργασίας πολλές φορές είναι αποτέλεσμα έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών όμ,ως αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς ως εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί την ώρα που δουλεύουμε. Η προσοχή μας πρέπει να είναι μεγάλη γιατί οι συνθήκες σήμερα είναι περίεργες και η ζωή μας ανεκτίμητη, λέει χαρακτηριστικά.

Τι ορίζεται ως εργατικό ατύχημα
Εργατικό ατύχημα είναι εκείνο που συμβαίνει στον εργαζόμενο κατά την διάρκεια της εργασίας ή με αφορμή την εργασία και το οποίο οφείλεται σε απότομο γεγονός, βίαιο γεγονός, εφ’ όσον αυτό προκάλεσε στον εργαζόμενο ανικανότητα να εργασθεί πάνω από 4 ημέρες ή και απώλεια ζωής ακόμα.
Βίαιο γεγονός, σημαίνει,να υπάρχει έκτακτη και αιφνίδια επίδραση εξωτερικού παράγοντα, που δεν έχει σχέση με την οργανική κατάσταση του εργαζόμενου. Η επίδραση αυτή μπορεί να έχει σαν αιτία την επιβάρυνση των όρων εργασίας κάτω από απρόβλεπτες και έκτακτες συνθήκες Συνεπώς προϋπάρχουσα ασθένεια, η οποία εκδηλώνεται ή επιδεινώνεται κατά την εκτέλεση της εργασίας κάτω από κανονικές συνθήκες δεν αποτελεί εργατικό ατύχημα.
Αν όμως η ασθένεια προήλθε κατά την εκτέλεση της εργασίας κάτω από εξαιρετικές και ασυνήθιστες συνθήκες χαρακτηρίζεται ως εργατικό ατύχημα.

Διαβάστε Περισσότερα στο: http://www.ekriti.gr/article/stoiheia-sok-15-nekroi-apo-ergatika-atyhimata-sto-irakleio-apo-2009

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.