Συνάντηση Σωκράτη Βαρδάκη με Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Λαμπρινό

Στη Βουλή το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου

Ενημέρωση για το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου ζητά με ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υποδομών και Μεταφορών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης.

Δεδομένης της διαχρονικής αναγκαιότητας ανέγερσης του νέου δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, αποτελεί ταυτόχρονα επείγουσα η παρέμβαση λόγω των πολύ κακών υφιστάμενων κτιριακών υποδομών, που στεγάζουν τις υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου και του Πρωτοδικείου.

Στην ερώτησή του ο κ. Βαρδάκης κάνει αναφορά, στην προϊστορία, τονίζοντας ότι από το 2002 έχουν ξεκινήσει οι πρώτες διαδικασίες, καθώς με Υπουργική Απόφαση τότε, είχε ανατεθεί «Η μελέτη, δημοπράτηση της κατασκευής, επίβλεψη και παραλαβή του έργου: Νέο δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου» στην ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.

Μέχρι το 2014 επιχειρήθηκε δύο φορές η προκήρυξη του διαγωνισμού χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι το ακίνητο στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, βρίσκεται σε οριακά εκτός του κηρυγμένου – οροθετημένου αρχαιολογικού χώρου, τμήματος της πόλης Ηρακλείου, στο οποίο έχουν εντοπιστεί τμήματα Μινωικού λιμενικού οικισμού και νεκροταφείου, εμπίπτει στις περιπτώσεις που ασκείται αρχαιολογικός έλεγχος σύμφωνα με τον νόμο 3028/2002.

Ταυτόχρονα, η ΚΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει ενημερώσει από το 2008, ότι απαιτείται σειρά ενεργειών που θα πρέπει να προηγηθούν της κατασκευής του Μεγάρου, με στόχο την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως ορίζει ο νόμος 3028/2002.

Ωστόσο λόγω της κακής κατάστασης των κτιρίων που στεγάζουν τώρα το Δικαστικό Μέγαρο, υπάρχει άμεση ανάγκη συντήρησής τους, έως και την ολοκλήρωση του νέου Δικαστικού Μεγάρου, ενώ απαιτείται η προσωρινή μετεγκατάσταση των υπηρεσιών.

Βάση των παραπάνω συνθηκών, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Έχουν προγραμματιστεί οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ώστε να πραγματοποιηθεί ο αρχαιολογικός έλεγχος στο ακίνητο σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3028/2002;
  2. Σε ποια φάση βρίσκονται και με ποιο χρονοδιάγραμμα προχωρούν οι διαδικασίες για την δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου;
  3. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα της συντήρησης των κτιρίων που στεγάζουν σήμερα τις υπηρεσίες;
  4. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να ολοκληρωθεί η προσωρινή μετεγκατάσταση των υπηρεσιών, σύμφωνα με τα αιτήματα του Ειρηνοδικείου τον 11/2016 και τον 1/2017;

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.