Στη Βουλή το αίτημα για την απόσυρση του νομοσχεδίου που καταργεί τον περιβαλλοντικό και χωροταξικό σχεδιασμό

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την απόσυρση του νομοσχεδίου, που όχι μόνο δεν απλοποιεί, αλλά κατεδαφίζει ότι έχει απομείνει από την προστασία του περιβάλλοντος, μαζί και την συνταγματική επιταγή του άρθρου 24, καταθέτοντας αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας το Δελτίο Τύπου των Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ).

Όπως επισημαίνουν οι μηχανικοί, το νεότερο νομοσχέδιο δεν απαντά στους επίκαιρους προβληματισμούς για τις πολλαπλές κρίσεις, δεν είναι συμβατό με την σε εξέλιξη, ευρωπαϊκή πολιτική, –όπως έχει κατά κόρον γραφτεί – και καταργεί την Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα που υιοθετήθηκε το 2014 μετά από 15ετή διαβούλευση , με χρονικό ορίζοντα το 2029.

Ειδικότερα:

• Απαλλάσσει άμεσα ή έμμεσα από περιβαλλοντική αδειοδότηση, μια σειρά από υποδομές δημόσιου ενδιαφέροντος, πέρα από τα έργα που εξυπηρετούν αμιγώς την εθνική άμυνα, και διευκολύνει τις υπηρεσίες στην έκδοση αποφάσεων τροποποίησης ΑΕΠΟ -χωρίς ή με πρόσθετους περιβαλλοντικούς όρους- χωρίς δημόσια διαβούλευση, με την επίκληση ότι δεν υπάρχει «ουσιώδης μεταβολή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

• Μετατρέπει την περιβαλλοντική αδειοδότηση σε συναλλαγή μεταξύ των κυρίων των έργων και ιδιωτών αξιολογητών, με τους αξιολογητές των ΜΠΕ να αμείβονται απευθείας για τις μελέτες που ελέγχουν από τις εταιρείες που τις υποβάλλουν στις υπηρεσίες για έγκριση, αντί να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της αξιολόγησης.

• Επιβαρύνει όλες τις ζώνες προστασίας των περιοχών Natura 2000 με πρόσθετες χρήσεις από αυτές του νόμου Χατζηδάκη, κυρίως σε έργα ενεργειακά και τουριστικά, επαναφέροντας ακόμα και τις εξορύξεις , διάταξη που είχε αποσυρθεί το 2020.

• Προσφέρει απλόχερα γη απαλλαγμένη από την εκτός σχεδίου δόμηση, στους κάθε λογής επενδυτές, με σκοπό την προστασία της οικονομικής μεγέθυνσης, θυσιάζοντας το περιβάλλον και την κοινωνία.

• Προτείνει την αποσπασματική «χωροθέτηση» θαλάσσιων αιολικών σταθμών, στο πρότυπο των ΕΣΧΑΔΑ, και την αδειοδότησή τους από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων.

• Οδηγεί τα γραφεία μελετών που έχουν αναλάβει τη σύνταξη των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών των περιοχών Natura, αλλά και την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και τον Τουρισμό , να συμπεριλάβουν στις μελέτες τους πρόσθετες χρήσεις γης, καθιστώντας παρωδία την εκπόνηση των μελετών αυτών και σηματοδοτώντας την κατάργηση του περιβαλλοντικού και χωροταξικού σχεδιασμού

Για όλα τα παραπάνω, οι Αυτόνομοι Μηχανικοί Κρήτης (ΑΜΑΚ), προτείνουν την απόσυρση του νομοσχεδίου, και να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση αναστολής της περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων, μέχρι την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων προστασίας των κατ’ ευφημισμόν προστατευόμενων περιοχών και μέχρι να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων για τις ΑΠΕ και τον Τουρισμό.

Ζητάμε από τον αρμόδιο υπουργό την εξέταση των αιτημάτων και τη σχετική ενημέρωσή μας για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.