Στη βουλή η λειτουργία των έξι τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ στην Κρήτη

Στο ζήτημα της αναστολής λειτουργίας των έξι τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στην Κρήτη, αναφέρονται σε κοινή τους ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν τα εξής:

“Σε συνέχεια του πρώτου δείγματος γραφής που έσπευσε να δώσει το Υπουργείο Παιδείας τις πρώτες κιόλας ημέρες που ανέλαβε η ΝΔ τη διακυβέρνηση της χώρας, με την κατάργηση του νόμου που ίδρυε την Νομική της Πάτρας και την κατάργηση των διετών προγραμμάτων σπουδών για αποφοίτους των ΕΠΑΛ, δεν διστάζει, κατά τα φαινόμενα, η ηγεσία του Υπουργείου να προβεί στη ραγδαία συρρίκνωση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με μια νέα ακόμη προκλητική απόφαση: την αναστολή λειτουργίας τριάντα επτά (37) νέων Τμημάτων, μεταξύ των οποίων και 6 τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.) στην Κρήτη. Πρόκειται για τα τμήματα: α) Χημικών Μηχανικών με έδρα τα Χανιά, β) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Ηράκλειο, γ) Μηχανικών Βιοϊατρικής με έδρα το Ηράκλειο, δ) Μουσικών Σπουδών με έδρα το Ρέθυμνο, ε) Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα τον Άγιο Νικόλαο και στ) Φυσικοθεραπείας με έδρα την Ιεράπετρα. Τα ιδρύματα αυτά «πρόλαβαν» να ιδρυθούν κανονικά πριν αναλάβει η νέα κυβέρνηση με το ν. 4610/07.05.2019 και με τη σύμφωνη γνώμη των ίδιων των πανεπιστημιακών αρχών θα ξεκινούσαν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία σταδιακά για την επόμενη τριετία, και όχι πριν από το Σεπτέμβριο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, μετά από τεκμηριωμένη απόφαση της Συγκλήτου.

Όπως συνάγεται και από τις δημόσιες διαμαρτυρίες του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., οι αποφάσεις και ο σχεδιασμός για τη λειτουργία αυτών των τμημάτων είχαν γίνει έγκαιρα και μεθοδικά, ενώ υπήρχε όλος ο απαραίτητος χρόνος να συζητηθούν διεξοδικά, να προγραμματιστούν και να τοποθετηθούν σε σωστές βάσεις όλα τα ζητήματα, χωρίς σε καμία περίπτωση να τίθεται θέμα προχειρότητας (όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο για να δικαιολογηθεί). Η δε Σύγκλητος του Ιδρύματος, ομόφωνα αποδέχτηκε το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και των εν λόγω Τμημάτων, ενώ το ιδρυτικό άρθρο του Πανεπιστημίου ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Τεκμήριο της ωριμότητας των διαδικασιών ίδρυσης αποτελεί επίσης ότι το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. είχε ήδη προγραμματίσει τη λειτουργία των νέων Τμημάτων μέσα στα επόμενα έτη, ορίζοντας επιστημονικές επιτροπές για κάθε ένα από αυτά, ενώ ήταν σε συνεχή επαφή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς του νησιού για την απαιτούμενη υποστήριξη της ακαδημαϊκής τους λειτουργίας (ήδη ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει αποφασίσει την σχετική παραχώρηση εκτάσεων). Τέλος, τα νέα τμήματα ήταν σχεδιασμένα να αλληλοεπιδρούν με τα υφιστάμενα του Ιδρύματος (π.χ. το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με το Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών), αλλά και με άλλες ακαδημαϊκές και ερευνητικές δομές (π.χ. το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – ΙΤΕ, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών με Τμήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης και με το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ), ενισχύοντας την ακαδημαϊκή συνέργεια σε όλα τα επίπεδα.

Αντίστοιχα στο Λασίθι, η νέα Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αγίου Νικολάου και το νέο Τμήμα Φυσικοθεραπείας της Ιεράπετρας μαζί με το υπάρχον Τμήμα Διατροφολογίας της Σητείας, αποτελούν μια ομάδα Τμημάτων με κοινό αντικείμενο την υγεία και την ποιότητα ζωής και με ευρύτατες και πρωτοποριακές συνέργειες. Σε συνδυασμό μάλιστα με το υπό ίδρυση Κέντρο Φυσιοθεραπείας και Αποκατάστασης της Νεάπολης δημιουργούν έναν εναλλακτικό πόλο ανάπτυξης σε αυτή την Π.Ε. της Κρήτης (Λασίθι) που είχε ουσιαστικά αποκλειστεί από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ιδίως μετά το καταστροφικό «Σχέδιο Αθηνά».

Η σπουδή αυτή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προσβάλλει μεταξύ άλλων το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, ενώ φανερώνει ξεκάθαρα την επιδίωξη της Κυβέρνησης να ακυρώσει γενικά τις πολιτικές ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ιδιαιτέρως να ανατρέψει ολόκληρο τον σχεδιασμό στην ανώτατη εκπαίδευση που αφορά στην Περιφέρεια της Κρήτης.

Επειδή, η απόφαση αυτή, όπως και η κατάργηση των 2ετών προγραμμάτων σπουδών για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, στρέφεται ενάντια στην δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην δωρεάν μεταλυκειακή μόρφωση, την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και εν γένει ενάντια στη δημόσια Παιδεία,

Επειδή, η απόφαση αυτή αποβαίνει ενάντια στην αναπτυξιακή πολιτική του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, το οποίο με έδρα το Ηράκλειο εκτείνεται από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων άμεσα συνδεδεμένων με την ανάπτυξη της Κρήτης,

Επειδή, τα νέα Τμήματα καλύπτουν αντικείμενα που δεν υπήρχαν μέχρι τώρα στην Κρήτη και έχουν μεγάλη ζήτηση από τους μαθητές της, θα μειώσουν τη φοιτητική μετανάστευση από το νησί.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Σκοπεύει να αφουγκραστεί τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες της ακαδημαϊκής κοινότητας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων τοπικών φορέων στην Κρήτη, καθώς και τη συλλογική θέληση των κατοίκων και των επιχειρήσεων του νησιού, αναθεωρώντας την χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση, αντι-εκπαιδευτική και αντι-αναπτυξιακή απόφαση για αναστολή λειτουργίας των έξι (6) Τμημάτων του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. στην Κρήτη “;

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Θραψανιώτης, Χάρης Μαμουλάκης, Ανδρέας Ξανθός και Νίκος Φίλης.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.