Στην Ολομέλεια της Βουλής για το σ/ν του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων για τα ΑΕΙ

Στο καταστροφικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων για τα ΑΕΙ, αναφέρθηκα κατά την τοποθέτησή μου στην Ολομέλεια της Βουλής αλλά και για τις αντιδημοκρατικές διατάξεις που περιλαμβάνει στο σύνολό του, οι οποίες υποβαθμίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, παραδίδοντάς τα εν τέλει στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο κ. Μητσοτάκης με περισσή υποκρισία μίλησε από το βήμα της βουλής για διαφάνεια, αξιοπιστία, αμειβόμενη άσκηση, δικαιώματα νέων και εργαζομένων, για αξιοπρεπή εργασία, για το δίκιο του εργάτη, τη στιγμή που δεν έχει στεγνώσει ακόμα το μελάνι με την προχθεσινή εγκύκλιο που κατήργησε το πενθήμερο στον επισιτιστικό τουρισμό, κουρελιάζοντας τις συλλογικές συμβάσεις.

Παράλληλα, αναφερθήκαμε στον κίνδυνο της απώλειας της α΄ κατοικίας, με τον οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας, αλλά και στην δραματική αύξηση του πληθωρισμού που αγγίζει το 12,1%, με τα στοιχεία της Eurostat, να δίνουν στην Ελλάδα τις πρώτες θέσεις σε ποσοστό πληθυσμού που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν ένα κανονικό γεύμα.

Το 2019 ο Πρωθυπουργός έταζε νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και υποσχόταν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, και τη δεδομένη στιγμή το 60% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, έχοντας χάσει τη δέκατη τρίτη σύνταξη, που έκοψε η ΝΔ. Δύο στους πέντε εργαζόμενους παίρνουν κάτω από 600 ευρώ, ενώ οι πολίτες έχουν χάσει 18% της αγοραστικής τους δύναμης.. Στον αντίποδα της φτωχοποίησης της κοινωνικής πλειοψηφίας, γίνονται προσλήψεις από το παράθυρο, εκτός ΑΣΕΠ, με μισθούς 3.000 και 8.000 ευρώ, στον ΕΦΚΑ και στη ΔΕΗ, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, να παίρνει μισθό 300.000 ευρώ.

Όταν όλη η Ευρώπη θεωρούσε την ακρίβεια δομικό πρόβλημα και έπαιρνε μέτρα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο λαλίστατος Γεωργιάδης μας έλεγε ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό, ο κ. Οικονόμου ότι «Το τζάμπα τελείωσε» και ότι θα πληρώναμε αυξήσεις στην ενέργεια 2 και 3 ευρώ. Και ήρθε η ρήτρα Μητσοτάκη που κατακρεούργησε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η οποία αντί να καταργηθεί, όπως εξαγγέλθηκε, ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς ενέργειας.

Η ΝΔ στέρησε το όνειρο σε εκατοντάδες μαθητές εσπερινών λυκείων, τους αγωνιστές της ζωής και άφησε φέτος χιλιάδες τελειόφοιτους λυκείων εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στηλίτευσε δε, το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αγνόησε τις έντονες αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, αδιαφορώντας για τις διαφωνίες που έχουν εκφράσει οι πρυτάνεις, τα μέλη ΔΕΠ, το διοικητικό συμβούλιο, προσωπικό και φοιτητές, αποκλείοντας από τη διαμόρφωση του ν/σ όλους εκείνους που ζουν την πραγματικότητα του ελληνικού πανεπιστημίου και θα έπρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτήν.

Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιβάλλει ένα συγκεντρωτικό, πλήρως αντιδημοκρατικό μοντέλο διοίκησης στα πανεπιστήμια, καταστρατηγώντας το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και εισάγοντας παράλληλα ένα αυστηρό, ανορθόδοξο πλαίσιο για εργαζόμενους και φοιτητές. Υποσκάπτει τα θεμέλια της δημόσιας παιδείας, δημιουργώντας πτυχία πολλών ταχυτήτων και εμπορευματοποιώντας τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αντιλαμβάνεται το δημόσιο πανεπιστήμιο ως πεδίο – φορέα δημοκρατίας, μόρφωσης, ποιότητας, συμπερίληψης και ισότητας, σε πλήρη αντιδιαστολή με το πανεπιστήμιο της καταστολής, του αυταρχισμού και των αποκλεισμών, που ονειρεύεται η Νέα Δημοκρατία. Γι΄ αυτό και οι προτάσεις μας ως Αξιωματική Αντιπολίτευση για την επόμενη μέρα του δημόσιου πανεπιστημίου προβλέπουν καθιέρωση δυνατότητας ελεύθερης εισαγωγής σε πανεπιστημιακά τμήματα, όπου η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν, δωρεάν λειτουργία – φοίτηση των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και σε όλα τα ΑΕΙ ενίσχυση των προγραμμάτων ανοικτών ακαδημαϊκών ηλεκτρονικών συγγραμμάτων, αύξηση του φοιτητικού επιδόματος και ένα πλήθος από σημαντικές τομές και παρεμβάσεις.

Οι αντιδημοκρατικές, αντισυνταγματικές, αυταρχικές διατάξεις του νομοσχεδίου της κας Κεραμέως, θα συντριβούν μαζί με την Κυβέρνησή της ΝΔ.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.