Στην κινητοποίηση μαθητών και καθηγητών #ΕΠΑΣ #ΟΑΕΔ ο Σωκράτης Βαρδάκης

Στο πλευρό μαθητών και καθηγητών των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, βρέθηκε ο Σωκράτης Βαρδάκης, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, για συμμετοχή στην κινητοποίηση, την οποία στηρίζει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου.

«Η υποβάθμιση των πτυχίων των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και το «κλείσιμο» ειδικοτήτων, αποτελούν ένα ακόμα λιθαράκι της σκληρής και άδικης επίθεσης της κυβέρνησης στην δωρεάν εκπαίδευση, κατάρτιση, αλλά και στους εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας. Η ΝΔ, ως πολέμιος της επαγγελματικής εκπαίδευσης, επιδιώκει να μετατρέψει τους σπουδαστές σε «επαγγελματίες εργάτες».

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που περπατούν, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Στο άρθρο 14 του νόμου 4763/2020 για τους σπουδαστές στις ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ προβλέπεται ότι οι τίτλοι επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, μεταξύ άλλων και τα πτυχία των αποφοίτων των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, θα χορηγούνται μετά από πιστοποίηση. Αυτά μάλιστα θα αντιστοιχούν στο επίπεδο 3, αντί του 4, που ίσχυε μέχρι σήμερα, επιβάλλοντας συμπληρωματική πιστοποίηση από τον ΕΟΠΠΕΠ, υποβαθμίζοντας έτσι τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. 8000 εν ενεργεία φοιτούντες στις σχολές ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ που εισήχθησαν με το προηγούμενο καθεστώς αδικούνται κατάφωρα.

Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς των σχολών, το πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης από την ΑΣΠΑΙΤΕ, δεν είναι πλέον απαραίτητο προσόν, αλλά δύναται αυτό να «υποκατασταθεί» και από επαγγελματική εμπειρία.

Τέλος φαίνεται ότι η διασφάλιση των εργαζομένων πάει περίπατο, αφού μετά την καθιέρωση, μέσω προκηρύξεων πρόσληψης και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, επέλεξε να επαναφέρει από την προηγούμενη ακαδημαϊκή περίοδο, το καθεστώς των ωρομισθίων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ενδεχόμενο, μη ένταξής τους στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ».

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.