«#Ρύθμιση 120 δόσεων, οφειλών προς το Δημόσιο, με κούρεμα των οφειλών της πανδημίας»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προκειμένου να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα ένταξης των οφειλών τους, προς ασφαλιστικά ταμεία και φορολογική διοίκηση, σε ευνοϊκή ρύθμιση 120 δόσεων, με κούρεμα των οφειλών της πανδημίας, προχώρησαν 52 βουλευτές #ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από πρωτοβουλία μου.

Όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, οι νομοθετικές παρεμβάσεις, μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες, με οφειλές προς το Δημόσιο, να υπαχθούν σε ρυθμίσεις με ευνοϊκές δόσεις, συμβάλλουν αφενός στην οικονομική ελάφρυνση των συμπολιτών μας, αφετέρου στην ενίσχυση των ταμείων του κράτους.

Η απελθούσα Κυβέρνηση είχε, προς αυτήν την κατεύθυνση, λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, διευκολύνοντας τους πολίτες, οι οποίοι τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, δυσκολεύονταν πραγματικά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σήμερα, μετρώντας σχεδόν δυο χρόνια υγειονομικής κρίσης και ολικών lockdowns, χιλιάδες πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με συσσωρευμένες οφειλές και με ορατό τον κίνδυνο μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η ισχύουσα δυνατότητα υπαγωγής πολιτών σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών συγκεκριμένων χρονικών περιόδων, είναι αυτή των 72 δόσεων, για αιτήσεις μέχρι την 26ην Ιανουαρίου 2022.

Στην εν λόγω ρύθμιση υπάγονται οφειλέτες με αρρύθμιστες οφειλές βεβαιωμένες, από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021, καθώς και οφειλέτες με χρέη για τα οποία έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής λόγω COVID ανεξαρτήτως χρόνου βεβαίωσης.

Μέσα σε όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση που διανύουμε, μένουν χωρίς στήριξη οι πολίτες που είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση, προ COVID εποχής, πριν δηλαδή από το 2020, και οι οποίοι αντικειμενικά βρέθηκαν σε αδυναμία, λόγω πανδημίας και οικονομικής ύφεσης, με αποτέλεσμα να απολέσουν τη ρύθμιση.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι και η κατάσταση για όσους έχουν πληγεί από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές, όπως οι πολίτες και οι επιχειρήσεις των σεισμόπληκτων περιοχών στην Π.Ε. Ηρακλείου. Μέχρι σήμερα, η στήριξη της Κυβέρνησης, σχετικά με τις οφειλές προς #ΑΑΔΕ και Ασφαλιστικά Ταμεία, περιορίζεται στην αναστολή πληρωμών τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών για ένα εξάμηνο.

Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς να αποσαφηνίσουν αν θα δώσουν στους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις, τη δυνατότητα ένταξης σε ευνοϊκή ρύθμιση 120 δόσεων, των οφειλών τους, προς την φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία και με κούρεμα των οφειλών της πανδημίας.

Τέλος, ζητάμε να ενημερωθούμε αν θα θεσμοθετήσει η Κυβέρνηση μέτρα ρύθμισης οφειλών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που επλήγησαν από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές, όπως τον πρόσφατο σεισμό που έπληξε την Π.Ε. Ηρακλείου.Sokratis Vardakis

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.