Πρόστιμα Αυθαιρέτων: «Επέκταση δόσεων και μείωση των προστίμων με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια»

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης που απασχολεί το ελληνικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες και είναι στενά συνυφασμένο με τον τρόπο που αυτό το κράτος συγκροτήθηκε και διαμορφώθηκε, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, θέτοντας το ζήτημα των προστίμων που επιβάλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων σε κατόχους αυθαίρετων κτισμάτων. Τα πρόστιμα οδηγούν σε ασφυκτική πίεση τους πολίτες, αφού σε πολλές περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών. Την ερώτηση συνυπέγραψαν ακόμα 13 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παράταση τετράμηνης προθεσμίας για την υπαγωγή στον ισχύοντα Νόμο 4178/2013 “Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης, Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες Διατάξεις” που είχε δοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθιστούσε επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων. Για το διάστημα αυτό και σε κάθε περίπτωση μέχρι την λήξη της τετράμηνης προθεσμίας, ο κ. Βαρδάκης κάλεσε τον Υπουργό να εξετάσει κάθε ενδεχόμενο αναστολής επιβολής προστίμων, κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων, καθώς και είσπραξης βεβαιωθέντων προστίμων διατήρησης και ανέγερσης και τυχόν προσαυξήσεων για αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις για το χρονικό διάστημα της προθεσμίας υπαγωγής στο Ν.4178/2013.

Σχετικά με τα πρόστιμα των αυθαιρέτων κατασκευών και την αποπληρωμή τους ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας απαντώντας στην ερώτηση του κ. Βαρδάκη αναφέρει ότι έχει ληφθεί μέριμνα ώστε με επέκταση δόσεων από 60 σε 80 και με ειδικές διατάξεις που προβλέπουν μείωση των προστίμων με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια, να είναι δυνατή για όλους τους πολίτες η δυνατότητα τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων για ένα χρόνο σε όσους λαμβάνουν επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και στους μακροχρόνια άνεργους. Επιπροσθέτως τα πρόστιμα μειώνονται με κριτήρια την παλαιότητα της αυθαίρετης κατασκευής, το εμβαδόν της, το αν βρίσκεται εκτός σχεδίου ή είναι υπό ένταξη στο σχέδιο και γενικότερα ανάλογα με το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.