Πρόσκληση για συμμετοχή στις εργασίες του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις με διεθνή συμμετοχή (Αμιράς Βιάννου, 14-15.9.2018)

Ο Σεπτέμβρης για τα χωριά της επαρχίας Βιάννου είναι μήνας ιερός, μήνας άφατου πόνου, πένθους και θλίψης. Από τις 14-16.9.1943 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής δολοφόνησαν άνανδρα και εν ψυχρώ, με βάση ένα καλά μελετημένο σχέδιο, 401 αγαπημένους μας γονείς, συγγενείς και συνεπαρχιώτες μας, ενώ κατέστρεψαν τα χωριά μας σε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά και μήνας κορύφωσης του αγώνα για τη δικαίωση του λαού μας και της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Φέτος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 χρόνων από τις αποφράδες εκείνες μέρες, προχωρούμε στη διοργάνωση του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις με διεθνή συμμετοχή, το οποίο θα λάβει χώρα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος του Δήμου Βιάννου Συνέδριο (Αμιράς Βιάννου, 14-15.9.2018). Σκοπός του Συνεδρίου είναι να τιμήσουμε τη μνήμη των σφαγιασθέντων συγγενών και συνεπαρχιωτών μας και να αναδείξουμε την Αντίσταση και τη Θυσία της Ελλάδας την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το συνέδριο έχει τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και συνδιοργανώνεται από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, το Δήμο Βιάννου και την Περιφέρεια Κρήτης υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Θα συμμετάσχουν διαπρεπείς επιστήμονες (ιστορικοί, νομικοί και άλλοι), εκπρόσωποι μαρτυρικών δήμων και ενώσεων θυμάτων ολοκαυτωμάτων από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι επιστημονικών και κοινωνικών φορέων κ.α. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πολυπληθής παρουσία Γερμανών δημοκρατών, που συμμετέχουν στο κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών: μεταξύ άλλων θα δώσουν το παρών εκπρόσωποι των Ομάδων και πρωτοβουλιών “AK Distomo” (νομικοί με έδρα το Αμβούργο), “Angreifbare Traditionspflege” (ιστορικοί με έδρα το Βούπερταλ), “Initiative Germany must pay” (πρωτοβουλία Γερμανών με έδρα το Βερολίνο). Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν πολύ ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο του Πανδημοτικού Ηρώου στα Αμιρά. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 16 Σεπτεμβρίου στα Αμιρά και ώρα 10:00 στο Ηρώο Ολοκαυτώματος της Βιάννου με την επίσημη τελετή μνήμης.

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο 3υ Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 75η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, του δεύτερου μεγαλύτερου της χώρας.

Σημείωση: Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14.9.2018 στις 11.30 πμ, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου στον Αμιρά Βιάννου.

Με τιμή

O Δήμαρχος Βιάννου Ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου
Παύλος Μπαριτάκης Αριστομένης Α. Συγγελάκης

                                                                       

Πρόγραμμα Συνεδρίου

 

                                                  

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.