Να αποκατασταθούν άμεσα οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν κάτοικοι πολλών περιοχών, εξαιτίας της απουσίας ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προκειμένου να δοθεί, σε κατοίκους διαφόρων περιοχών της χώρας, η πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα, προχώρησαν ο Μανόλης Θραψανιώτης και ο Σωκράτης Βαρδάκης με τη συνυπογραφή ακόμα 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση, προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με τον Ν. 4563/2018 (ΦΕΚ 169/Α/20-9-2018), επιχειρήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η βέλτιστη τηλεοπτική κάλυψη 3.500 περιοχών της χώρας και η εξασφάλιση της πρόσβασης των μόνιμων κατοίκων των περιοχών, εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ένας νόμος που ήρθε να διορθώσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, από τη μετάβαση στο τηλεοπτικό ψηφιακό σήμα, μέσω της Digea, η οποία απαλλάχθηκε, με ευθύνη των κυβερνήσεων, την περίοδο 2012-2014, από το κόστος που προέκυπτε από την τοποθέτηση μεγάλου αριθμού αναμεταδοτών σε περιοχές, με σχετικά μικρό πληθυσμό.

Υπενθυμίζεται ότι είχε νομοθετηθεί η κάλυψη της χώρας με ψηφιακό σήμα, αποκλειστικά και μόνο με όρους «Πληθυσμιακούς» και όχι «Γεωγραφικούς». Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, αρκετές περιοχές του νομού Λασιθίου, ανάμεσα στις οποίες το Οροπέδιο Λασιθίου, έμειναν χωρίς λήψη.

Έπειτα από αρκετές παρεμβάσεις, είχε ληφθεί μέριμνα από την απελθούσα Κυβέρνηση – με την αξιοποίηση και του προαναφερόμενου νόμου του 2018 – για την εκπομπή ειδικού προγράμματος στις περιοχές που δεν έχουν τηλεοπτική κάλυψη (τις λεγόμενες λευκές περιοχές).

Προβλέπονταν δωρεάν προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού δορυφορικής σύνδεσης με χρηματική επιδότηση (ψηφιακό κουπόνι).

Σήμερα όμως και ενώ ένα μέρος των εγκαταστάσεων έχει επιτευχθεί, παρατηρούνται καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, με τους αρμόδιους φορείς να επικαλούνται την πανδημία, για αυτές τις καθυστερήσεις.

Με έντονο προβληματισμό παρακολουθούμε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ρεπορτάζ για τα συνεχιζόμενα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι σε περιοχές της Π.Ε. Λασιθίου και της Π.Ε. Ηρακλείου, εξαιτίας της έλλειψης ψηφιακής τηλεοπτικής κάλυψης.

Παρόλες τις ενστάσεις που μπορούν να διατυπωθούν για τον ρόλο των τηλεοπτικών μέσων στις μέρες μας, είναι αδιαμφισβήτητη η κοινωνική τους προσφορά, όταν χρησιμοποιούνται εποικοδομητικά από την Πολιτεία για την πολιτισμική πρόοδο των συμπολιτών μας.

Την εποχή της έκρηξης των Νέων Τεχνολογιών είναι απαράδεκτο να μην φτάνει ο τηλεοπτικός λόγος σε όλα τα μέρη της χώρας, στερώντας από τους πολίτες, την πρόσβαση σε ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές, οι οποίες είναι απαραίτητες όχι μόνο για την επικοινωνία, αλλά και τη συμμετοχή τους σε άλλες κοινωνικοπολιτικές διεργασίες.

Οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει ποια άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να λάβει, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν κάτοικοι πολλών περιοχών, εξαιτίας της απουσίας ψηφιακής τηλεοπτικής κάλυψης.

Τέλος, ζητούν να ενημερωθούν σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο αρμόδιος Υπουργός, προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα, στις περιοχές που σταμάτησε η εφαρμογή του, λόγω της πανδημίας και αφορά στις περιοχές που αναφέρονται στο Παράρτημα του ν. 4563/2018.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.