Πλήρης εφαρμογή του Μ.Ι. σε καύσιμα και φυσικά πρόσωπα, καθώς πρέπει να στηριχθεί η νησιωτική Ελλάδα

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για πλήρη εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα για όλα τα νησιά και στα φυσικά πρόσωπα για την Κρήτη, καταθέτοντας προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ερώτηση με το συνάδελφο βουλευτή και Τομεάρχη Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό και τη τη συνυπογραφή 44 ακόμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η ένταξη της Κρήτης στο πρόγραμμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου από την προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν η απτή απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα ουσιαστικό σχέδιο ανάπτυξης για τα νησιά, με ουσιαστική ενίσχυση στην κατεύθυνση της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, με πολλαπλά έμμεσα και άμεσα οφέλη για την εθνική και περιφερειακή οικονομία.

Μετά από πιέσεις και αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το Υπουργείο προχώρησε, με καθυστέρηση δύο ετών, στην επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στις επιχειρήσεις της Κρήτης, εξαιρώντας επιχειρήσεις που είναι ήδη ενταγμένες στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα.

Επιπλέον, στις 6/9/2021, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που καταθέσαμε για πλήρη εφαρμογή του προγράμματος για την Κρήτη και σε φυσικά πρόσωπα, υπήρξε δέσμευση από τον Υπουργό ότι θα εξεταστούν οι δημοσιονομικές διαστάσεις, καθώς αναμενόταν η μελέτη που ανατέθηκε στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, για να έχετε μία ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη άποψη.

Σήμερα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και αλματώδους αύξησης του κόστους των καυσίμων, όλα τα νησιά έχουν παραπάνω από ανάγκη μέτρων στήριξης. Η απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει το σκέλος του Μ.Ι. για την επιδότηση των καυσίμων στην αντλία, έχει επιφέρει περαιτέρω επιβαρύνσεις στα νησιά, εκτοξεύοντας τις τιμές.

Οι συνθήκες επιβάλλουν πλέον την επαναφορά του μέτρου και την επέκτασή του σε όλα τα νησιά, όπως σχεδίαζε η προηγούμενη Κυβέρνηση από τον Αύγουστο του 2019, και φυσικά την ένταξη και της Κρήτης σε αυτή την απόφαση.

Επειδή την περίοδο που διανύουμε, με την έκρηξη της ακρίβειας και την αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους να προστίθενται στην παρατεταμένη υγειονομική κρίση, απαιτείται η λήψη ενισχυτικών πολιτικών για τα νησιά μας, προκειμένου να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες και οι κάτοικοι της Κρήτης είναι οι πλέον αδικημένοι, αφού παρουσιάζονται συνεχώς «προσχώματα» και «καθυστερήσεις» στην εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει αν:

● Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών για την πλήρη εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου για την Κρήτη και σε φυσικά πρόσωπα και ποια τα αποτελέσματά της.

● Προτίθεται να θεσμοθετήσει την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος για την Κρήτη και σε φυσικά πρόσωπα.

● Προτίθεται να άρει την κατάργηση του σκέλους του ΜΙ για την επιδότηση των καυσίμων στην αντλία και να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του για όλα τα νησιά και την Κρήτη.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.