Παρέμβαση Βαρδάκη στις Βρυξέλλες για τις εργασιακές σχέσεις

Αλληλεγγύη για τους Έλληνες εργαζόμενους από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα και τους εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων και του Ε.Κ., ζητά με παρέμβασή από τις Βρυξέλλες ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Ν. Ηρακλείου Βαρδάκης Σωκράτης.

Ο Σωκράτης Βαρδάκης μιλάει στις Βρυξέλλες για τις εργασιακές σχέσεις
Ο Σωκράτης Βαρδάκης μιλάει στις Βρυξέλλες για τις εργασιακές σχέσεις

Στο συνέδριο που διοργανώθηκε από την πολιτική ομάδα της Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016 συμμετείχε ως επικεφαλής της επιτροπής παρακολούθησης και ελέγχου του κυβερνητικού έργου στον τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Βαρδάκης Σωκράτης. Στο συνέδριο που είχε ως τίτλο «Συλλογικές διαπραγματεύσεις: Ανακτώντας το χαμένο έδαφος», συμμετείχαν ως ομιλητές, ο Γερμανός Ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Thomas HÄNDEL, ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, ευρωβουλευτές από την Ισπανία, Πορτογαλία και την Κύπρο, εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών συνδικάτων, εκπρόσωποι ομοσπονδιών εργατών.

Στην παρέμβασή του ο Σωκράτης Βαρδάκης, παρουσίασε συνοπτικά την δραματική κατάσταση που χαρακτηρίζει τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θέλω να σας μεταφέρω την αγωνία και την ανησυχία ενός λαού που έχει υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια. Εργασιακές σχέσεις γαλέρας, εργασιακός μεσαίωνας, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, που προέκυψε από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές των τελευταίων ετών, καταργώντας κάθε έννοια δικαίου. Εδώ, έχει μεγάλη ευθύνη η Ευρώπη, το ΔΝΤ, που επιβάλουν αυτές τις εργασιακές σχέσεις, εκβιάζοντας με τις λεγόμενες αξιολογήσεις και σίγουρα οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά. Από εξαίρεση, έγιναν πλέον κανόνας οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, δίωρα, τετράωρα, 2 ημέρες εργασίας την εβδομάδα, μια εβδομάδα τον μήνα και αυτό κάποιοι το ονομάζουν εργασία.

Ανοχύρωτος ο Έλληνας εργαζόμενος, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, οδηγείται σε πλήρη εξαθλίωση και ενώ το ίδιο το ΔΝΤ, ολόκληρη η Ευρώπη, αναγνωρίζει τις λάθος επιλογές για την Ελλάδα, συνεχίζουν να απαιτούν την εφαρμογή πολιτικών που οι ίδιοι αναγνωρίζουν οτι απέτυχαν. Λάθος ή σκοπιμότητα; Σκοπιμότητα νομίζω, για να επέλθει η πλήρης φτωχοποίηση του λαού μας

Θέλω και από αυτό το βήμα, να καλέσω τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, τους εκπροσώπους των εθνικών, αλλά και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που βρίσκονται εδώ, όχι μόνο να δείξουν αλληλεγγύη και αμέριστη συμπαράσταση για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, καθώς δεν είναι μόνο πρόβλημα της χώρας μου, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Προτάσεις και λύσεις υπάρχουν. Οποιαδήποτε ολιγωρία εκτιμώ, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Το ίδιο ισχύει και για το άλλο μεγάλο πρόβλημα το προσφυγικό. Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια και όλοι ξέρετε ότι δεν μπορεί να σηκώσει άλλο βάρος. Ας σταθεί επιτέλους η Ευρώπη στο ύψος των περιστάσεων.

Θέλω να πιστεύω οτι η Ευρώπη της αλληλεγγύης των λαών δεν θα μείνει όνειρο γιατί τότε χαμένοι θα είμαστε όλοι.»

Λάβετε τα πρακτικά του Συνεδρίουίου