Παγκόσμια ημέρα Εθνικής Αντίστασης

Ιστορική ημέρα η σημερινή, κατά την οποία τιμούμε τον μεγαλειώδη αγώνα των λαών ενάντια στον ναζισμό.

Στις 9 Μαΐου του 1945 υπεγράφη η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας και έληξε επίσημα ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η λήξη του πολέμου και η απελευθέρωση της χώρας μας, σηματοδότησε από τη μία το τέλος της βίας και του Ναζισμού και από την άλλη, ανέδειξε τη συμβολή της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα.

Η Εθνική Αντίσταση με τον ενωτικό της χαρακτήρα, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε πίσω του 50 εκ. νεκρούς και ισοπεδωμένες χώρες. Η Γερμανία έπρεπε να διευθετήσει τις εκκρεμότητες του Πολέμου, ανάμεσά τους και η απόδοση των γερμανικών κατοχικών οφειλών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα 2016-2019, έκανε μεγάλο αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Στις 27.7.2016 η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών εξέδωσε, με συντριπτική πλειοψηφία, το πόρισμα-έκθεση της προτείνοντας έναν ολοκληρωμένο «οδικό χάρτη» πολιτικών, διπλωματικών και νομικών ενεργειών για τη διεκδίκηση των ελληνικών αξιώσεων επανόρθωσης, με αποκορύφωμα την ρηματική διακοίνωση που απεύθυνε η Ελληνική Κυβέρνηση προς τη γερμανική (4/6/2019), εγείροντας τις αξιώσεις της για τις διακρατικές επανορθώσεις, το κατοχικό δάνειο, τους λεηλατημένους πολιτιστικούς θησαυρούς και τις επανορθωτικές αξιώσεις των αμάχων Ελλήνων πολιτών που είχαν πέσει θύματα των θηριωδιών του Γ’ Ράιχ.Δυστυχώς, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αρνείται να εκπληρώσει τις θεμελιωμένες στο Διεθνές Δίκαιο υποχρεώσεις της απέναντι στη χώρα μας.

Στις 17/4/2019 έγινε η ιστορικής σημασίας συνεδρίαση της βουλής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων.

Εκεί παρουσιάστηκε η έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με εισηγητή της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, ο οποίος παρουσίασε στην Ολομέλεια το πόρισμα της Επιτροπής.

Στην τοποθέτησή μου και στην ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας, από την πλευρά της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανα ότι το βαρύ χρέος της υπόσχεσης για αγώνα μνήμης, διεκδίκησης και δικαίωσης, των προγόνων μας, δεν αποτελεί μόνο μια δέσμευση που έδωσε ως Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Αποτελεί ταυτόχρονα μια υπόσχεση για όσους γεννήθηκαν στα χαροκαμένα χωριά των ελληνικών ολοκαυτωμάτων και μεγάλωσαν με ανθρώπους που ένιωσαν στο πετσί και την ψυχή τους, τη θηριωδία του ναζισμού.Αυτός ο κύκλος της κυνικής άρνησης της Γερμανίας για τις επανορθώσεις και τα οφειλόμενα προς τη χώρα μας, πρέπει να κλείσει όχι μόνο σαν οφειλή στο παρελθόν αλλά και ως νέα αφετηρία για το μέλλον.

Σε αυτόν τον αγώνα για δικαίωση δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να νικήσει η μνήμη απέναντι στις προσπάθειες για λήθη.

Διότι, έχουν επικίνδυνα αναδειχθεί αναθεωρητικοί της ιστορίας, όσοι θέλουν να αναθεωρήσουν τα εγκλήματα, το Ολοκαύτωμα και τις ναζιστικές θηριωδίες.Ναζιστικές θηριωδίες, που ο τόπος μας, η Κρήτη γνώρισε πολύ καλά.

Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί έως την τελική δικαίωση του λαού μας.Δόξα και τιμή στους προγόνους μας, που αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αυταπάρνηση στη βαρβαρότητα.

Είθε η θυσία αυτών των ανθρώπων να είναι πάντα οδηγός μας, ένα δυνατό φως απέναντι στα σκοτάδια κάθε μορφής φασισμού, ρατσισμού και μίσους.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.