«Βασικός σκοπός της κοινωνικής εργασίας είναι να διευκολύνει την κοινωνική ενσωμάτωση περιθωριοποιημένων, αποκλεισμένων και ευάλωτων ατόμων ή ομάδων, που αντιμετωπίζουν προβλήµατα επιβίωσης, εξαιτίας περιστασιακών ή µόνιµων γεγονότων στις συνθήκες ζωής τους.
Η «Ανάδειξη της σημασίας των ανθρωπίνων σχέσεων» είναι το φετινό θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κοινωνικής Εργασίας, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία με δεδομένη την πανδημία του κορωνοϊού και την ανάγκη που προκύπτει για αλληλεγγύη και συνεργασία.
Η παρουσία τμημάτων κοινωνικής εργασίας ή μεμονωμένων επιστημόνων σε νοσοκομεία, δομές και υπηρεσίες είναι ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά σήμερα με τις παρούσες δύσκολες συνθήκες, οι οποίες επιδεινώνουν την ψυχοκοινωνική κατάσταση όλων μας. Πολύ περισσότερο, για εκείνους των οποίων η υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο, η συμβολή των επιστημόνων μέσω των τμημάτων εργασίας και της παρεχόμενης υποστήριξης στους ίδιους και στις οικογένειές τους είναι μείζονος σημασίας και η λειτουργία τους κοντά στους χώρους νοσηλείας αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά πρωτόκολλα.»