Ο Σ. Βαρδάκης στην ημερίδα «Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία»

Ο Σ. Βαρδάκης για την ημερίδα «Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία»

            Με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτη, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

            «Η Ελλάδα και κατά συνέπεια η Κρήτη, βρίσκονται στο κατώφλι μιας νέας εποχής, που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δίνουν ξεκάθαρες ενδείξεις. Οι καταστάσεις που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα η διαδοχή της έντονης λειψυδρίας της περσινής χρόνιας με τις έντονες βροχοπτώσεις και τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα της φετινής χρονιάς, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή έχει μπει στη ζωή μας.

            Η έντονη μεταβλητότητα των κλιματολογικών συνθηκών μας καλεί για επανασχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα με επίκεντρο το νερό. Ο νησιωτικός χαρακτήρας της Κρήτης και η ανεπάρκεια του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για εφησυχασμό.

            Είτε ως απλός καταναλωτής – κάτοικος αστικών κέντρων, είτε ως αγρότης και κάτοικος της υπαίθρου, είτε ως επιχειρηματίας αλλά και ως επισκέπτης, καλούμαστε όλοι να αντεπεξέλθουμε στην άμεση ανάγκη εφαρμογής μέτρων εξοικονόμησης νερού. Ταυτόχρονα, καλούμαστε να συμβάλλουμε στον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μιας στρατηγικής αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Κρήτης.

            Μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε Περιφερειακό επίπεδο σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος) θα πρέπει να σχεδιαστούν παρεμβάσεις βιώσιμες και οικονομικά συμφέρουσες, έτσι ώστε να αποκατασταθεί ο κύκλος του νερού, και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

            Να αναλογιστούμε σε επίπεδο ατομικό και συλλογικό τις ευθύνες μας για το μέλλον αυτού του τόπου, μέλλον το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με το νερό. Λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος σε σχέση με την διαχείριση και αξιοποίηση του νερού τόσο όσον αφορά στην ύδρευση (12,7% των συνολικών αναγκών), αλλά και στην άρδευση καλλιεργειών (85% των αναγκών), δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο απειλεί την τοπική οικονομία και κοινωνία. Πεπαλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης με σημαντικές απώλειες, δημόσιες υπηρεσίες ύδρευσης με τεράστια χρέη, φράγματα χωρίς δίκτυα και σημαντικά υδροαρδευτικά έργα σε επίπεδο εξαγγελιών, μέθοδοι ύδρευσης χωρίς καμία προσέγγιση εξοικονόμησης, ελλιπές θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ, είναι μερικά από τα παραδείγματα παραλείψεων και λαθών του παρελθόντος.

            Είναι όμως και ταυτόχρονα τα έργα προτεραιότητας και οι παρεμβάσεις που η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί με επίκεντρο το νερό. Στόχος είναι τα έργα που θα συμβάλλουν στην μείωση των απωλειών απο τα δίκτυα ύδρευσης αλλά και άρδευσης να επεκταθούν σε όλους τους δήμους, ενώ ετοιμάζεται άμεσα η ένταξη μιας σειράς αρδευτικών έργων για την νότια Κρήτη. Έργα απαραίτητα τα οποία θα δώσουν στις τοπικές κοινωνίες αναπτυξιακά εργαλεία για την απασχόληση, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, με όρους βιωσιμότητας.            

Το νησί μας καλείται να λύσει άμεσα το γρίφο της αυξημένης ζήτησης νερού και της περιορισμένης προσφοράς. Δεν είναι πλέον δυνατό να θεωρούνται ως δεδομένες οι απώλειες υδάτινων πόρων, οι διαρροές στα δίκτυα, οι αναξιοποίητες δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, η μη ορθολογική διαχείριση του νερού στη γεωργία, η αλόγιστη κατανάλωση νερού σε οικιακό επίπεδο κλπ. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμαστε να συμβάλλουμε όλοι και κανένας διαθέσιμος οικονομικός πόρος να μην μείνει αναξιοποίητος.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.