Ο Σωκράτης Βαρδάκης στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων

Ο Σωκράτης Βαρδάκης στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων

Εκπροσωπώντας την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, παρευρέθη στο 51ο Απολογιστικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, απευθύνοντας ένα σύντομο χαιρετισμό για την έναρξη του Συνεδρίου.

Ο κ. Βαρδάκης συνεχάρη τα μέλη της Ομοσπονδίας που πραγματικά συμβάλλουν τα μέγιστα καθημερινά για την αποτελεσματική διεκδίκηση των συμφερόντων των εργαζομένων στα τουριστικά επαγγέλματα, επισημαίνοντας ότι χωρίς τους εργαζόμενους, το τουριστικό προϊόν δεν θα ήταν ανταγωνιστικό.

Μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή πλούτου για τη χώρα μας και προσωπικά οφείλω να πω ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι αυτό που διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στην ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του τουρισμού.

Για αυτό και πρέπει να υπάρχει συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων αλλά και συνεχής έλεγχος για την προστασία των εργαζομένων από ασύδοτες πρακτικές εργοδοτών.

Επιτρέψτε μου να πω ότι εδώ και αρκετό διάστημα υλοποιούνται βασικές παρεμβάσεις ενίσχυσης του Σ.ΕΠ.Ε. με προσωπικό, σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα για στοχευμένους και αποτελεσματικότερους ελέγχους και θεσμική θωράκιση  για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία.

Σημαντικό ρόλο για αυτό το σκοπό παίζει η έγκριση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ ύψους 7.600.000 ευρώ για στοχευμένους ελέγχους σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας, αλλά για την αναβάθμιση των υπηρεσιών ενημέρωσης και νομικών συμβουλών προς τους εργαζόμενους.

Επιπλέον, αισιοδοξώ, καθώς και μετά την επίσημη απάντηση της Υπουργού Τουρισμού σε επίκαιρη ερώτηση μου στη Βουλή, τα τμήματα μετεκπαίδευσης μισθωτών τουριστικών επαγγελμάτων που διαχρονικά έδωσαν σημαντικά αποτελέσματα στην οργάνωση και τη βελτίωση της κουλτούρας και της νοοτροπίας εξυπηρέτησης των πελατών που αποτελούσαν μοναδικό εκπαιδευτικό θεσμό που αφορά τους εργαζόμενους και στοχεύουν στη βελτίωση και ανάπτυξη των προσόντων τους, θα τεθούν πάλι σε λειτουργία.

Αγαπητοί φίλοι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια συνέβαλε στην διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και εργασιακών συμφερόντων των εργαζομένων μέσω μιας σειράς παρεμβάσεων.

– Η ηλεκτρονική πληρωμή της μισθοδοσίας των εργαζομένων κατέστη υποχρεωτική, ώστε ο εργαζόμενος να προστατεύεται από τις ασύδοτες πρακτικές του εργοδότη.

– Επιβάλλονται κυρώσεις για εργοδότες που αρνούνται ελέγχους του ΣΕΠΕ και που παραβαίνουν τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, με προσωρινή ή και οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης

– Αποκλείονται από δημόσιες συμβάσεις και χρηματοδοτήσεις, τόσο από εθνικούς όσο και από ενωσιακούς πόρους, επιχειρήσεις και εργοδότες που παραβιάζουν συστηματικά διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας καθώς και τις διατάξεις για την αδήλωτη εργασία.

– Ο εργοδότης υποχρεούται να αναγγείλει ηλεκτρονικά τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση πριν την έναρξη της.

– Καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου και της καταγγελίας ή λήξης της σύμβασης εργασίας το αργότερο δύο εργάσιμες ημέρες από την ημέρα αποχώρησης του μισθωτού ή καταγγελίας ή λήξης της σύμβασης, αποτρέποντας έτσι τον εργοδότη να εκμεταλλευτεί αδήλωτη εργασία στο διάστημα των οκτώ ημερών, μέσα στο οποίο σήμερα μπορεί να δηλώσει στον Ο.Α.Ε.Δ. την καταγγελία της σύμβασης ή την οικειοθελή αποχώρηση του εργαζομένου ή τη λήξη της σύμβασης.

– Οι εργαζόμενοι ενισχύονται απέναντι στην παράνομη πρακτική της μη καταβολής ή της καθυστερημένης καταβολής μισθού. Με την εισαγωγή σύντομης ρητής προθεσμίας για την εκδίκαση εργατικών διαφορών, επιδιώκουμε την ταχεία και αποτελεσματική εκκαθάριση των διαφορών για άκυρη απόλυση, μισθούς υπερημερίας και καθυστερούμενους μισθούς.

 

Σίγουρα δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε, ακόμα και αν έχουν γίνει μέχρι στιγμής παρεμβάσεις που ενισχύουν αρκετά τη θέση του εργαζόμενου απέναντι σε ανεξέλεγκτες πρακτικές των εργοδοτών.

Οφείλουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα και θα καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια να πετύχουμε την επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα».

Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στη μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι στα τουριστικά επαγγέλματα σε δύσκολες συνθήκες, με υπευθυνότητα, για τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου στο τουριστικό προϊόν, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται καθώς δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό αν το ανθρώπινο δυναμικό δεν νιώθει ασφαλές και δεν εργάζεται με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Βαρδάκης ευχαρίστησε τους διοργανωτές του Συνεδρίου για την τιμή που του έκαναν να χαιρετήσει την έναρξη του συνεδρίου της Ομοσπονδίας και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στους συμμετέχοντες.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.