Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ στο Ρ/Κ: Σύντομα οι αποζημιώσεις σε αγρότες – κτηνοτρόφους

Εκτεταμμένες είναι οι ζημιές από τον χιονιά, που διαπιστώνουν οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, ενώ ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής των ζημιών. Προτεραιότητα δίδει ο ΕΛΓΑ Κρήτης στο ζωικό κεφάλαιο ενώ σήμερα ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου και όπως προέκυψε από την συνάντηση θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 20 περί έκτακτων προσλήψεων ώστε να ενισχυθεί με προσωπικό ο ΕΛΓΑ και να γίνει πολύ πιο σύντομα η καταγραφή των ζημιών. Όπως ο ίδιος είπε, στο «Ράδιο Κρήτη» και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, θα τρέξουν όλες οι διαδικασίες για να αποζημιωθούν το συντομότερο οι πληγέντες παραγωγοί είτε μέσω ΕΛΓΑ είτε μέσω ΠΣΕΑ ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί έκτακτη χρηματοδότηση μέσω της ΕΕ, κάτι που προβλέπεται. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κόσμο έτσι, πρέπει να στηρίξουμε τους παραγωγούς», είπε χαρακτηριστικά, ενώ η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, θα βοηθήσει ώστε”τρέξουν” πιο γρήγορα οι διαδικασίες καταγραφής.

Ήδη ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης κ.Νίκος Δασκαλάκης μαζί με στελέχη του Οργανισμού έχει εικόνα από τις καταστροφές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από την Δυτική Κρήτη καθώς χθες βρέθηκε στα Χανιά,όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr 
Το πρόβλημα εντοπίζεται όπως είπε στα εσπερειδοειδή του νομού που επλήγησαν από το χαλάζι και τις ελιές που έσπασαν από το χιόνι αλλά και στους κτηνοτρόφους.Η καταγραφή των ζημιών θα συνεχιστεί και στο Ηράκλειο τόνισε ο κ. Δασκαλάκης ενώ οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μπορούν να κάνουν τις δηλώσεις ζημιών στους κατα τόπους δήμους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Βαρδάκης που είχε χθες συνάντηση με τον κ.Κουρεμπέ.Όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη ο κ.Βαρδάκης θα πιέσει προς κάθε κατεύθυνση ώστε να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται:

Ο ΕΛΓΑ ενημερώνει τους ασφαλισμένους του πως, σε περίπτωση που έχουν υποστεί ζημιές στο ζωικό τους κεφάλαιο ή στη φυτική τους παραγωγή, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ των Δήμων τους ή με τα περιφερειακά Υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.

Ειδικότερα:
Για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο να επικοινωνήσουν άμεσα με το αρμόδιο για την περιοχή τους Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ ή τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ του Δήμου τους. Με την υποβολή της δήλωσης ζημιάς θα πρέπει να προσκομίσουν απαραίτητα και την Δήλωση Εκτροφής 2016.
Για ζημιές στη φυτική παραγωγή να επικοινωνήσουν με τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ του Δήμου τους. Με την υποβολή της δήλωσης ζημιάς θα πρέπει να προσκομίσουν απαραίτητα και την Δήλωση Καλλιέργειας  2016.

Όσον αφορά στις ζημιές που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ αλλά μπορούν  να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, θα πρέπει:
Για ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο (θερμοκήπια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, γεωργικές αποθήκες) και στον εξοπλισμό αυτών (εξοπλισμός θερμοκηπίων, εξοπλισμός κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αρδευτικά συστήματα,  αναγκαία μόνιμη υποστύλωση φυτικού κεφαλαίου πολυετών καλλιεργειών), στο ζωικό κεφάλαιο (χοίροι, πτηνά)  καθώς και σε αποθηκευμένα προϊόντα και ζωοτροφές, να επικοινωνήσουν άμεσα με τους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α του Δήμου τους και να υποβάλουν, σε διάστημα δεκαπέντε ημερών, Αρχικές Αιτήσεις για χορήγηση ενίσχυσης.

Για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο πολυετών καλλιεργειών δεν θα υποβληθούν Αρχικές Αιτήσεις για χορήγηση ενίσχυσης  γιατί δεν έχει οριστικοποιηθεί το μέγεθος των ζημιών.
Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε πως σκοπός και στόχος του ΕΛΓΑ είναι να διενεργηθούν οι εξατομικευμένες πραγματογνωμοσύνες στις περιπτώσεις ζημιών που χρήζουν άμεσης εκτίμησης το συντομότερο δυνατό και εφόσον καταστεί δυνατή η πρόσβαση.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.