Οι χειρισμοί της κυβέρνησης αναφορικά με τους εργάτες γης οδηγούν τον πρωτογενή τομέα σε αδιέξοδο

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα από τους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με τους εργάτες γης, καταθέτοντας αναφορά προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης & Ασύλου, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων Σητείας Λασιθίου, Σελίνου Χανίων, Τυμπακίου Ηρακλείου, Ιεράπετρας Λασιθίου.

Στην επιστολή οι Σύλλογοι εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, για τους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα, ενώ επισημαίνουν ότι οι αγρότες αδυνατούν να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο υπό αυτές τις συνθήκες.

Ειδικότερα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα εκκρεμή αιτήματα για την αύξηση των εγκεκριμένων θέσεων εργασίας που έχουν σταλεί από τις Περιφέρειες εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεκινήσει καμία διαδικασία μετάκλησης εργατών γης, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές στην Εξαρτημένη Εργασία (1+1 έτος) παραμένουν ακόμα στο ΙΚΑ, λειτουργώντας ως ανασταλτικός παράγοντας για τους αγρότες – εργοδότες να προβούν σε μετάκληση εργατών γης, λόγω του αυξημένου μισθολογικού κόστους.

Επιπλέον, επισημαίνονται σημαντικές ελλείψεις που εντοπίζονται κατά τη διαδικασία της κατά παρέκκλιση μετάκλησης εργατών γης μέσω της πλατφόρμας gov.gr, καθώς και καθυστερήσεις από τις ελληνικές προξενικές αρχές στα ραντεβού για την επικύρωση των απαραίτητων πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης.

Κλείνοντας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Κρήτης προτείνουν άρση της υποχρεωτικότητας αυτού του εγγράφου στα απαραίτητα δικαιολογητικά, τροποποίηση της διαδικασίας μετάκλησης για 9 μήνες, διότι είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στην πράξη η υποχρεωτική αποχώρηση κάθε εργάτη γης για 3 μήνες ανά έτος, σύνδεση των θέσεων εργασίας (ανά Περιφέρεια) στον πρωτογενή τομέα που ορίζονται από σχετική ΚΥΑ ανά διετία με τις δηλώσεις καλλιέργειας (Ο.Σ.Δ.Ε.), όπου φαίνονται ξεκάθαρα οι ανάγκες σε εργατικό προσωπικό, επικαιροποίηση των Μ.Α.Ε. (Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας) ανά καλλιέργεια, καθώς οι σημερινή λίστα απέχει κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και ενίσχυση των ελληνικών προξενικών αρχών όπου πραγματοποιείται η λήψη βιομετρικών δεδομένων με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Έχουμε επανειλημμένως παρέμβει κοινοβουλευτικά για το ζήτημα της έλλειψης των εργατών γης, ωστόσο η κυβέρνηση συνεχίζει να εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων. Με τη ζοφερή πραγματικότητα μιας επισιτιστικής κρίσης να μας χτυπά την πόρτα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για τις γνωστές της παλινωδίες.

Δεδομένων των παραπάνω, ζητάμε από τους αρμόδιους Υπουργούς την εξέταση της επιστολής και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.