Οι παραγωγοί αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τεράστιες αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στο δυσβάστακτο κόστος παραγωγής

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις διακοπές ρεύματος σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μέσω ερώτησης, προς τους κ.κ. Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτή Λακωνίας Αραχωβίτη Σταύρου και του Τομεάρχη Ενέργειας & Περιβάλλοντος και Βουλευτή Β Θεσσαλονίκης Φάμελλου Σωκράτη και τη συνυπογραφή ακόμα 37 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Το κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος φέτος είναι δυσβάστακτο, αλλά και τα έως τώρα εξαγγελθεντα μέτρα τη Κυβέρνησης είναι παντελώς ανεπαρκή για τη ουσιαστική στήριξη των γεωργών και κτηνοτρόφων προκειμένου να συνεχίσουν με όρους διασφάλισης στοιχειώδους εισοδήματος την παραγωγική διαδικασία τη νέα περίοδο καλλιέργειας και εκτροφών.

Ο κίνδυνος για την εγχώρια παραγωγή κάτω από αυτές τις συνθήκες πυροδοτεί με τη σειρά του, την επιστιστική επισφάλεια που γιγαντώνεται λόγω του πολέμου.

Όσον δε αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, η πολιτική της Κυβέρνησης είχε ήδη από πέρσι το φθινόπωρο σαν αποτέλεσμα οι λογαριασμοί του ρεύματος σε αγρότες αλλά και ΤΟΕΒ να περιλαμβάνουν όχι μόνο το υπέρογκο κόστος της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αποτέλεσμα είναι πολλοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι αλλά και ΤΟΕΒ να αδυνατούν να εξοφλήσουν τα ποσά που περιλαμβάνονται σε αυτούς.

Από όλη την χώρα έρχονται καταγγελίες για διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς να δίνονται επαρκείς επιλογές ρύθμισης της οφειλής. Και αυτό το πρόβλημα συνεχώς πολλαπλασιάζεται εφόσον οι επιδοτήσεις που έχουν εξαγγελθεί για τις καταναλώσεις του Απριλίου είναι πολύ μικρότερες από το 80% των αυξήσεων στο ρεύμα, που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και οριακά φτάνουν στο 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής, κάτι που σημαίνει ότι οι αγρότες θα αδυνατούν να καλύψουν το κόστος ενέργειας για την άρδευση.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν αγρότες και η επανασύνδεση από τον ΔΕΔΔΗΕ του μετρητή αγροτικού ρεύματος είναι μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία, ενώ επιβαρύνονται με την πληρωμή εγγύηση για την επανασύνδεση και με έξοδα για την έκδοση πιστοποιητικού ηλεκτρολόγου.

Οι παραγωγοί αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τεράστιες αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στο δυσβάστακτο κόστος παραγωγής.

Την ίδια στιγμή η επιλογή της Κυβέρνησης να λάμψει δια της απουσίας της, ως προς τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης οδηγεί τους παραγωγούς στα όριά τους. Υπενθυμίζουμε την από 22/3/2022 Ερώτηση «Σε δεινή θέση οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.

Ανεπαρκή τα μέτρα», την από 21/3/2022 Ερώτηση «Σε απόγνωση ο αγροτικός κόσμος», την από 31/1/2022 Ερώτηση «Επιδεικτική η αδιαφορία της κυβέρνησης για το σύνολο της ελληνικής κτηνοτροφίας», την από 25/10/21.

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των ΤΟΕΒ, με τις παρεμβάσεις να συνεχίζονται σε μία ατελείωτη λίστα με σκοπό να μεταφερθεί η κραυγή αγωνίας των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα».

Δεν ξέρουμε τι είναι χειρότερο. Να μην έχει αντιληφθεί η ΝΔ ότι υφίσταται κίνδυνος βιωσιμότητας της εγχώριας παραγωγής ή να έχουμε μια Κυβέρνηση που αδιαφορεί πλήρως για την οικονομική επιβίωσης των παραγωγών.

Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς να αποσαφηνίσουν τι προτίθενται να κάνουν, προκειμένου να μην γίνονται από τους παρόχους ρεύματος διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε αγροτικά τιμολόγια και των ΤΟΕΒ, καθώς και αν θα άρουν τυχόν εμπόδια για την επανασύνδεση των αγροτικών παροχών που έχουν διακοπεί, ώστε αυτή να γίνεται άμεσα και απρόσκοπτα χωρίς επιπλέον κόστη για τους αγρότες.

Τέλος καλούμε τους Υπουργούς να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος και των ΤΟΕΒ προκειμένου να στηριχθούν ουσιαστικά οι έλληνες αγρότες την κρίσιμη αυτή καλλιεργητική περίοδο.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.