Οι παλινωδίες της Κυβέρνησης δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών

Για την αναγκαιότητα παράτασης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες καταθέσαμε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τη συνυπογραφή ακόμα 37 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ειδικότερα, στην εκπνοή της προθεσμίας (έως 31/5/22) για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτημένων Δασικών Χαρτών ανά την Επικράτεια, πολλοί ιδιοκτήτες δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν ακόμα τις αντιρρήσεις τους, αλλά και οι μηχανικοί και δασολόγοι που έχουν αναλάβει την υποβολή τους, προειδοποιούν ότι δεν επαρκεί ο χρόνος, με κίνδυνο να χαθούν περιουσίες.

Η ανακοίνωση τελευταίας στιγμής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς έγκαιρη νομοθετική ρύθμιση, να δοθεί παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων έως την 15η Ιουλίου 2022 για όσες περιοχές η προθεσμία έληγε 31 Μαΐου, δεν συνοδεύεται με κανένα μέτρο που να εξασφαλίζει την ενημέρωση των πολιτών, την αναμόρφωση των χαρτών και την επίλυση προβλημάτων που διαρκώς προκύπτουν στους δασικούς χάρτες εξαιτίας της προχειρότητας, των αποσπασματικών και ελλειμματικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης.

Υπάρχει σειρά σοβαρών λόγων που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα παράτασης στο σύνολο της χώρας για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες, μετά τα σοβαρά προβλήματα και ασάφειες που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση με ημιτελή νομοθέτηση.

Στην ερώτηση μας τονίζουμε ότι, ακόμη δεν έχει ρυθμιστεί νομοθετικά το ζήτημα των εκχερσωμένων για αγροτική καλλιέργεια εκτάσεων, το ότι πρόσφατα άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο για τους δασωμένους αγρούς, το ότι οι αναμορφωμένοι από τη διοίκηση δασικοί χάρτες δεν ενσωμάτωσαν όλα τα πρόδηλα σφάλματα, ούτε εξετάστηκαν από τις Δασικές Υπηρεσίες όλες οι αιτήσεις των πολιτών αλλά και το γεγονός ότι μόλις στις 27/5 ανακοινώθηκε ότι το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται νέες ρυθμίσεις για την απλοποίηση και επιτάχυνση της ορθής αποτύπωσης και κύρωσης δασικών χαρτών. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η ελλιπής ενημέρωση των πολιτών που έχουν ταλαιπωρηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο από το κυβερνητικό αλαλούμ, αλλά και η οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών για την απόκτηση απαιτούμενων δικαιολογητικών και παραβόλων, που δεν είναι αμελητέα.

Αν δεν δοθεί η απαραίτητη παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων, ελλοχεύει ο κίνδυνος πολλοί ιδιοκτήτες να χάσουν τις περιουσίες τους, οι οποίες είναι «πρασινισμένες», καθώς, στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, που έγιναν στη διάρκεια του 2021 καταγράφηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ιδιωτικών περιουσιών ως δασικά, κυρίως από λάθη της διοίκησης, πολλά από τα οποία δεν διορθώθηκαν στους αναμορφωμένους Δασικούς χάρτες.

Τέλος υπογραμμίζουμε ότι λόγω των αστοχιών της Κυβέρνησης δεν ολοκληρώθηκε η κύρωση του μεγαλύτερου ποσοστού των χαρτών το 2020 όπως προβλεπόταν, παρόλο που η κυβέρνηση #ΣΥΡΙΖΑ είχε κυρώσει τους δασικούς χάρτες για το 44% της έκτασης της χώρας και είχε προχωρήσει οι αναθέσεις για το 45% των χαρτών μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς.

Δεδομένων των παραπάνω, καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει, σχετικά με το αν θα προχωρήσει στην απαιτούμενη παράταση της προθεσμίας και πέραν της 15ης Ιουλίου του 2022 αν χρειαστεί, για την υποβολή αντιρρήσεων από τους ενδιαφερόμενους, επί των αναμορφωμένων δασικών χαρτών και αν θα λάβει πρώτα τα απαραίτητα μέτρα για την στελέχωση των δασικών υπηρεσιών και την αποτελεσματική συνεργασία με τους ΟΤΑ, ώστε οι δασικοί χάρτες να είναι αξιόπιστοι και στην πράξη αναθεωρημένοι και να περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση όλων των νομοθετικών αλλαγών που σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.