Οι εργαζόμενοι τέθηκαν στο επίκεντρο των ενημερωτικών επισκέψεων που πραγματοποιήσαμε, μαζί με την Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του #ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη.
Αρχικά επισκεφθήκαμε την επιχείρηση MegaPlast A.E. στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, όπου στη συνάντηση με εκπροσώπους του Δ.Σ. και εργαζομένους, συζητήσαμε για την υγιή επιχειρηματικότητα και πώς είναι σημαντικό να αναπτύσσεται μία επιχείρηση, με τη συμβολή των εργαζομένων, σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τη Β’ Τοπική Διεύθυνση #ΕΦΚΑ Αλικαρνασσού, όπου συνομιλήσαμε με τη Διεύθυνση, αλλά και με εκπροσώπους του Σωματείου των εργαζομένων. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, εξέθεσαν τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Χατζηδάκη, οι λογιστές και οι δικηγόροι που επιστρατεύτηκαν δεν μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων, ενώ χαρακτήρισαν ως «ταφόπλακα» του Οργανισμού το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου για τα επιτελικά στελέχη.
Η περιοδεία μας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, για να συζητήσουμε με τη Διευθύντρια αλλά και τους εργαζομένους, την υποβάθμιση του ρόλου του Σ.ΕΠ.Ε. από την κυβέρνηση, μετά και την ψήφιση του νόμου για την κατάργηση της ειδικής γραμματείας με μετατροπή του φορέα σε Ανεξάρτητη Αρχή, γεγονός που συνεπάγεται δυσμενείς εξελίξεις για ρόλο του ελεγκτικού μηχανισμού. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι μας έθεσαν το ζήτημα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν, καθώς έχει αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα του οργανισμού.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, όπου οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την αγωνία τους για τις αντεργατικές ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ. Οι ίδιες αγωνίες εκφράστηκαν, σε εντονότερο βαθμό μάλιστα, από τους εκπροσώπους των εργατικών σωματείων, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια από τη Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου, με θέμα τις εργασιακές συνθήκες την περίοδο της πανδημίας και την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Κατά την τοποθέτησή μου στην εκδήλωση, αναφέρθηκα σε τρεις νόμους της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έδωσαν λύση σε αρκετά προβλήματα της εργασιακής επισφάλειας που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι μέχρι εκείνη τη στιγμή. Οι νόμοι 4488/17, 4554/18 και 4611/19 συνέβαλαν στο να ανοικοδομηθεί ένα τείχος προστασίας για εργασιακά δικαιώματα που είχαν χαθεί το προηγούμενο διάστημα.
Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικές των ΣΣΕ, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που ίσχυε για εργαζόμενους έως 25 ετών, το χτίσιμο ενός κράτους πρόνοιας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η θεσμοθέτηση της 13ης σύνταξης, είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που θέσπισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, μπήκε τέλος στο σκλαβοπάζαρο των εργολάβων που δραστηριοποιούνταν στους τομείς, σίτισης, καθαριότητας και φύλαξης στα νοσοκομεία και στους οργανισμούς και πλέον οι εργαζόμενοι υπογράφουν συμβάσεις εργασίας με τις διοικήσεις, με σκοπό τη σύναψη απευθείας συμβάσεων με εργαζόμενους προκειμένου να προστατευτούν τα δικαιώματά τους.
Δυστυχώς η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, καταργεί μία προς μία τις ανωτέρω διατάξεις επαναφέροντας την εργασιακή επισφάλεια των εργαζόμενων.