Να υπάρξουν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις των πληγεισών από τον φονικό σεισμό περιοχών

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις των πληγεισών από τον φονικό σεισμό περιοχών, καταθέτοντας Αναφορά, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, την επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου με την οποία αιτείται την άμεση παρέμβασή τους, για τους πληγέντες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) από τον πρόσφατο σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στον Νομό Ηρακλείου, ζητώντας πρωτίστως τη μετεγκατάσταση των άστεγων επιχειρήσεων σε ενιαίο χώρο, με τη μορφή προσωρινού, αλλά λειτουργικού εμπορικού κέντρου.

Συγκεκριμένα, σε διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου στο Αρκαλοχώρι διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί αγγίζουν τις 250, με τα κτίσματα που τις φιλοξενούσαν είτε να έχουν καταρρεύσει είτε να έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου είναι επιτακτική ανάγκη:
● να υπολογιστεί το διαφυγόν (απολεσθέν) εισόδημα του κάθε επιχειρηματία, ώστε να υπάρξει αναλογικότητα των διαφυγόντων εισπράξεων/κερδών
● να τεθούν οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων σε αναστολή εργασίας με εντολή δημόσιας αρχής, με ανάλογες προϋποθέσεις με εκείνες του Υπουργείου Εργασίας για την πανδημία.
● η επιδότηση κόστους μισθωμάτων επαγγελματικών χώρων
● η αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων
● η αναστολή όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων (ΦΠΑ, ΑΠΔ, MyDATA, Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις, myBusinessSupport, κλπ) αρχής γενομένης από την 27η Σεπτεμβρίου
● η απαλλαγή της καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ (μισθωτών & μη μισθωτών).
● η αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών.

Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς να ενημερώσουν για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.