Να υπάρξει άμεση αποζημίωση των αμπελουργών νομού Ηρακλείου

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την άμεση αποζημίωση των αμπελουργών νομού Ηρακλείου, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, οι πρόσφατες πλημμύρες που προκλήθηκαν στις 23 Αυγούστου στον νομό Ηρακλείου, ήταν η χαριστική βολή για τους τοπικούς αμπελουργούς, πολλοί από τους οποίους θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργειά τους το ακριβώς επόμενο διάστημα, λόγω αδυναμίας κάλυψης των εξόδων τους.

Σε πρόσφατες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις επισημάναμε την ανάγκη στήριξης των αμπελουργών, κάναμε δε ιδιαίτερη παρέμβαση για τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών, στην οποία υπογραμμίσαμε ότι υπάρχουν και ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα στις 9 και 10 Ιουλίου, αλλά και δυνατούς ανέμους κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, που δεν καταγράφηκαν από τον ΕΛΓΑ.

Πέρα από τη μεγάλη πτώση των εξαγωγών, το υψηλό κόστος παραγωγής, τη χαμηλή τιμή του προϊόντος, την έλλειψη εργατικών χεριών, τις ζημιές που προκλήθηκαν στις βόρειες αμπελουργικές περιοχές του νομού το προηγούμενο διάστημα, αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί καλούνται να αντιμετωπίσουν και την πρόσφατη καταστροφή, τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις στις 23 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των συνεταιριστών, με το κόστος παραγωγής, μεταφοράς και εμπορίας του επιτραπέζιου σταφυλιού και μέση τιμή παραγωγού στα 0,50 ευρώ ανά κιλό, είναι αδύνατη η επιβίωση των παραγωγών.

Είναι τέτοιες οι καταστροφές το φετινό καλοκαίρι για τους αμπελουργούς του νομού, που χωρίς την απαραίτητη και έγκαιρη αποζημίωσή τους, πολλοί παραγωγοί θα οδηγηθούν στην εγκατάλειψη της καλλιέργειάς τους, λόγω αδυναμίας κάλυψης των εξόδων τους. Οι διαδικασίες καταγραφής και αποζημίωσης για τις ζημιές στο σταφύλι, θα πρέπει να κινηθούν με ταχύτατους ρυθμούς.

Δεδομένων των παραπάνω, ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν θα υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, πότε θα αποζημιωθούν οι αμπελουργοί νομού Ηρακλείου, για ποιες από τις περιπτώσεις που περιγράφονται και ποιο θα είναι τελικά το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβουν.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.