Να προχωρήσει επιτέλους η ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την οριστική επίλυση του θέματος ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, καταθέτοντας Αναφορά προς τους Υπουργούς Επικρατείας, Υποδομών και Μεταφορών και Δικαιοσύνης, την επιστολή των Δημάρχου Ηρακλείου, Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου και Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστολή, υπάρχει το αίτημα της τροποποίησης της αρ. 111613/27.04.21 απόφασης και του διαχωρισμού της ανέγερσης του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου από τα λοιπά έργα. Δηλαδή, την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Χανίων, την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου και Συντήρηση και Διαχείριση αυτών μέσω Σύμπραξης Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).

Να υπογραμμίσουμε ότι κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου ήταν ενταγμένη σε έργο Σ.Δ.Ι.Τ. μαζί με την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου στην Έδεσσα, έργα που θεωρήθηκαν και τα δύο ώριμα από τη Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών, άρα μπορούσαν να προχωρήσουν σε ενιαία διαγωνιστική διαδικασία. Ο σχεδιασμός ανετράπη από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία προχώρησε στην ένταξη της ανέγερσης του δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου σε έργο Σ.Δ.Ι.Τ., μαζί με την ανακατασκευή των υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων σε Ρέθυμνο και Χανιά (για τα οποία δεν είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες ωρίμανσης), επικαλούμενη το κριτήριο της ομαδοποίησής τους κατά χωρικές διακρίσεις.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια ένα ώριμο έργο, να το επιστρέψει πάλι στο σημείο μηδέν, όπως βρισκόταν και το 2015 όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατάφερε να οδηγήσει το έργο ένα βήμα πριν τη δημοπράτηση. Επιπλέον, αν και τουλάχιστον ένα χρόνο τώρα, έχει εγκριθεί από την Διυπουργική Επιτροπή Σ.Δ.Ι.Τ., η αίτηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να υλοποιηθεί το έργο σε συνδυασμό με την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου Χανίων και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, δεν έχει προχωρήσει απολύτως κανένα βήμα, αποδεικνύοντας τον εμπαιγμό προς την τοπική κοινωνία.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάιο του 2022, είχαμε κατατεθεί προηγούμενη κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα, η οποία έχει μέχρι σήμερα παραμείνει αναπάντητη.

Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν την συγκεκριμένη επιστολή και να δώσουν άμεση λύση στο θέμα ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.