Να παραχωρηθούν στον Δήμο Ηρακλείου τα αναξιοποίητα ακίνητα της ΕΤΑΔ στο κέντρο του Ηρακλείου

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την παραχώρηση του κτιρίου της πρώην Τροχαίας Ηρακλείου και των κτιρίων όπου στεγάζονταν τα Α΄ και Β΄ Αστυνομικά τμήματα Ηρακλείου, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με τη συνυπογραφή ακόμα 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, με την από 12/7/2021 απάντηση σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή, αναφορικά με το αίτημα του Περιφερειάρχη Κρήτης και του Δημάρχου Ηρακλείου (11.06.21) της παραχώρησης στον Δήμο του κτιρίου της πρώην Τροχαίας Ηρακλείου(ΒΚ6Α) και των κτιρίων όπου στεγάζονταν τα Α΄ και Β΄ Αστυνομικά τμήματα Ηρακλείου, η Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου ενημέρωσε ότι ήταν σε εξέλιξη πρόσκληση ενδιαφέροντος προς ιδιώτες (17-05-21), για τη μακροχρόνια μίσθωσή τους, με την υποχρέωση του μισθωτή να αναλάβει τις δαπάνες για την πλήρη ανακατασκευή.

Η ΕΤΑΔ Α.Ε., με στενή ερμηνεία των διατάξεων του καταστατικού της, αρνήθηκε τις παραχωρήσεις και προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την παραχώρησή τους σε ιδιώτη επενδυτή, προκειμένου να επιτύχει την «βέλτιστη οικονομική αξιοποίηση τους». Ο διαγωνισμός απέβη άγονος, παρά τις παρατάσεις που δόθηκαν.

Για τα παραπάνω κτίρια, ο Δήμος Ηρακλείου παρουσίασε σχέδιο αξιοποίησής τους ήδη από τον Ιούνιο του 2021, όταν και απηύθυνε το αίτημα προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας την παραχώρησή τους από την ΕΤΑΔ προς τον Δήμο Ηρακλείου.

Είναι λυπηρό να τελούν υπό εγκατάλειψη τα συγκεκριμένα κτίρια, τα οποία έχουν υποστεί σημαντικές φθορές με το πέρασμα του χρόνου.

Εφόσον, ο κανονισμός εκμισθώσεων της ΕΤΑΔ Α.Ε. επιτρέπει παραχωρήσεις σε Δήμους, θεωρούμε ότι αν περιέλθουν στο Δήμο Ηρακλείου τα κτίρια θα συντηρηθούν και θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό να ενημερωθούμε αν σκοπεύει να προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται για την παραχώρηση των συγκεκριμένων κτιρίων στον Δήμο Ηρακλείου, άνευ ανταλλάγματος.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.