Να λυθούν άμεσα τα προβλήματα που προέκυψαν με το καθεστώς εργασίας των εργατών γης

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με τους υφιστάμενους και νεοεισερχόμενους εργάτες γης, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Κρήτης, καταθέτοντας αναφορά προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων Ιεράπετρας, Σελίνου, Σητείας, Τυμπακίου.

Σύμφωνα με την επιστολή, με την τελευταία τροποποίηση, στον ν.4915/2022 δικαίωμα εργασίας στην αγροτική παραγωγική διαδικασία έχουν μόνο οι περιπτώσεις εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών, ως εποχικοί για 90 ημέρες ή για 9 μήνες με ασφαλιστικές εισφορές Ο.Γ.Α. και με αναγκαστική αποχώρησή τους στη λήξη της προθεσμίας παραμονής τους.

Επίσης, παρέχεται το δικαίωμα εργασίας σε εργάτες γης με την διαδικασία της μετάκλησης για 1 έτος και με ασφαλιστικές εισφορές Ι.Κ.Α.

Τα αρμόδια υπουργεία δεν αξιολόγησαν τον παράγοντα του υψηλού βαθμού εξειδίκευσης που απαιτούν οι αγροτικές εργασίες. Επιπρόσθετα, η διαδικασία έγκρισης εισόδου και άδειας εργασίας των υποψηφίων εργατών γης είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.

Για τα συγκεκριμένα προβλήματα οι αγροτικοί σύλλογοι προτείνουν τρόπους για την εξομάλυνση της διαδικασίας λήψης βιομετρικών στοιχείων των νομίμως νεοεισερχόμενων εργατών γης, για την ανανέωση των αναγκαίων νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και εργασίας στους εργάτες γης, πολίτες τρίτων χωρών και για τον τρόπο ασφάλισής τους.

Ζητάμε από τους αρμόδιους υπουργούς να εξετάσουν τις προτάσεις των Αγροτικών Συλλόγων και να ενημερωθούμε για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.