Να λήξει η ομηρία των δικαιούχων εργατικής κατοικίας σε οικισμούς του Ηρακλείου

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας για οικισμούς πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τη συνυπογραφή ακόμα 24 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σοβαρό πρόβλημα για τους οικιστές των κατοικιών των οικισμών του καταργηθέντος ΟΕΚ στο Ηράκλειο, αποτελεί η αδυναμία έκδοσης τίτλου οριστικής παραχώρησης κυριότητας (οριστικού παραχωρητηρίου) από τον πρώην Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), νυν Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Συγκεκριμένα, για τους οικισμούς εργατικής κατοικίας της Αγίας Αικατερίνης Ηρακλείου, που παραδόθηκαν το 1995 στους δικαιούχους, αλλά και του Κατσαμπά Ηρακλείου που παραδόθηκαν το 2008, δεν μπορεί να εκδοθεί οριστικό παραχωρητήριο στους οικιστές, αφού ακόμα δεν προχώρησαν οι συστάσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας. Ως εκ τούτου, δεν έχουν διαιρεθεί σε αυτοτελείς και ανεξάρτητες ιδιοκτησίες οι οικισμοί και δεν έχουν οριστεί τα ποσοστά συγκυριότητας στα οικόπεδα και στα κοινά μέρη των κτιρίων.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προχώρησε στη διόρθωση του αδικαιολόγητου κόστους που επιβαρύνονταν οι δικαιούχοι σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και σε ευνοϊκές ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών τους. Επιπλέον, προέβη σε ευνοϊκές μειώσεις των υπόλοιπων προς αποπληρωμή οφειλών σε περιπτώσεις εξόφλησης εντός συγκεκριμένου χρόνου (13097/661/2017 – ΦΕΚ 1403/Β/25-4-2017), καθώς επίσης και στην έγκριση του τύπου που αφορά στην οριστική παραχώρηση (Αριθμ. 34504/1285 – ΦΕΚ Τεύχος Β’ 2817/10.08.2017), με την προϋπόθεση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας. Με τον τρόπο αυτό, κατάφερε να επιλύσει ένα πρόβλημα που υφίσταται από το 1978.

Σε κάποιους οικισμούς ανά την επικράτεια η σύσταση έχει προχωρήσει. Στους συγκεκριμένους οικισμούς του Ηρακλείου όμως, ακόμα είναι σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα οι οικιστές τους να βρίσκονται σε μία ομηρία η οποία πρέπει να λήξει επιτέλους.

Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει για ποιους λόγους δεν προχωράει η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας για τους οικισμούς εργατικών κατοικιών που εκκρεμεί και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας για τους οικισμούς εργατικής κατοικίας της Αγίας Αικατερίνης και του Κατσαμπά Ηρακλείου.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.