Να κηρυχθεί το χωριό Κρεββατάς του Δήμου Βιάννου ως μαρτυρικό χωριό

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για να κηρυχθεί το χωριό Κρεββατάς του Δήμου Βιάννου ως μαρτυρικό χωριό, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών με τη συνυπογραφή ακόμα 24 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, ο Κρεββατάς του Δήμου Βιάννου, υπήρξε από τα χωριά της Κρήτης, που το 1943, δέχτηκε αλύπητα και εξοντωτικά τα χτυπήματα της χιτλερικής βαρβαρότητας. Το μέγεθος της ναζιστικής θηριωδίας σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να αποδοθεί μέσα από μαρτυρίες και φωτογραφίες. Σημειωτέον, κανένα άλλο χωριό της επαρχίας δεν υπέστη τόση φθορά συγκριτικά με τον πληθυσμό του, καθώς 24 θύματα επί 190 ατόμων ήτοι το 1/8 ή το 12,6% των κατοίκων του και το 100% των κατοικιών του, είναι ο βαρύς απολογισμός της γερμανικής εισβολής.

Παρά τη θυσία των κατοίκων και την καταστροφή των σπιτιών, ο Κρεββατάς δεν αναφέρεται στα μαρτυρικά χωριά της Βιάννου. Υπενθυμίζεται ότι ως «Μαρτυρικά Χωριά και Πόλεις» χαρακτηρίζονται στην Ελλάδα χωριά ή πόλεις τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από ξένους εισβολείς ή κατακτητές σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων, κάτι το οποίο δεν συνέβη με τον Κρεββατά Βιάννου, ούτε δυνάμει του ΠΔ 99/10.3.2000, αλλά ούτε και μετέπειτα με το Προεδρικό Διάταγμα 49/2017.

Ο Κρεββατάς υπέστη δεινή πανωλεθρία, από την οποία δεν μπόρεσε έκτοτε να συνέλθει και παρόλα αυτά βρίσκεται στην πλήρη αφάνεια. Η μη κήρυξη του, ως μαρτυρικού χωριού προκαλεί την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων της, ενώ η αναγνώρισή του, ως μαρτυρικού χωριού είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει, ως φόρος τιμής στην μνήμη των ψυχών που χάθηκαν.

Ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό να μας ενημερώσει αν προτίθενται να κηρύξει το χωριό Κρεββατά του Δήμου Βιάννου ως μαρτυρικό χωριό.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.