Να δοθεί άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης κτηνιάτρων στις κατά τόπους υπηρεσίες κτηνιατρικής των Περιφερειών

Το πρόβλημα της έλλειψης κτηνιάτρων, στις κατά τόπους υπηρεσίες κτηνιατρικής των Περιφερειών, φέρνουν στη βουλή 31 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, αποτέλεσμα της έλλειψης αυτής είναι να αναγκάζονται σε κάποιες Περιφέρειες οι κτηνοτρόφοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για έλεγχο των αιγοπροβάτων των κοπαδιών τους.

Το πρόβλημα είναι οξυμένο στην Περιφέρεια Κρήτης και ειδικά στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο οποίος υπογράμμισε ότι η έλλειψη πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσλήψεις μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς η Περιφέρεια Κρήτης αδυνατεί να καλύψει το κόστος των κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό σε πολλές Περιφέρειες της χώρας, καθώς σε πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Βορίδη (5/4/2021) με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), τέθηκε το θέμα και ο Υπουργός από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι θα προβεί σε προσλήψεις κτηνιάτρων κατά προτεραιότητα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη συνάντηση, έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της ενίσχυσης των κτηνιατρικών Υπηρεσιών με επιστημονικό προσωπικό τόσο σε επίπεδο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όσο και σε επίπεδο Περιφερειακής Διοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση για την οριστική επίλυση του προβλήματος απαιτούνται μόνιμες προσλήψεις κτηνιάτρων για τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες. Ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσω των αρμόδιων Υπουργών είχε συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των κτηνιάτρων για έκδοση προκήρυξης πρόσληψης επιπλέον 172 κτηνιάτρων στις υπηρεσίες των Περιφερειών όλης της χώρας. αριθμός που αντιστοιχούσε στο ήμισυ περίπου των πανελλαδικών αναγκών συνολικά με βάση τις τότε εκτιμήσεις της ΠΕΚΔΥ. Η δε τελική κατανομή ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα θα γινόταν έπειτα από σχετικά αιτήματα, που ζητήθηκε να κατατεθούν από όλες τις Περιφέρειες.

Από τον προγραμματισμό αυτόν, η Περιφέρεια Κρήτης ανέμενε μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης από άλλες Περιφέρειες,. Η συγκεκριμένη προκήρυξη «πάγωσε» λόγω των πρόωρων εκλογών της 7-7-2019. Αντί αυτού, μετά τις εκλογές προτιμήθηκαν προσλήψεις ΣΟΧ, με αδιαφανείς διαδικασίες, οι οποίες δεν επιλύουν οριστικά το πρόβλημα της έλλειψης κτηνοτρόφων στις υπηρεσίες κτηνιατρικής των περιφερειών της χώρας.

Οι συνερωτώντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν από τους Αρμόδιους Υπουργούς να ενημερωθούν για το πότε και με ποιον σχεδιασμό θα προβούν στις απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις κτηνιάτρων, στις κατά τόπους υπηρεσίες κτηνιατρικής ανά Περιφέρεια, καθώς αυτή τη στιγμή διακυβεύεται τόσο η υγεία των κοπαδιών, όσο και των καταναλωτών.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.