Να αρθεί η αδικία ως προς το διαφορετικό ύψος επικουρικής συνταξιούχων ΕΛΤΑ πριν και μετά το 2014

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την άρση της άνισης μεταχείρισης συνταξιούχων ΕΛΤΑ, πριν και μετά το 2014, ως προς το ύψος της επικουρικής, προχώρησαν 23 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, οι συνταξιούχοι, πρώην εργαζόμενοι των Ελληνικών Ταχυδρομείων, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν έως και την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2014, υφίστανται μια τεράστια αδικία, ως προς το ύψος της επικουρικής σύνταξης που λαμβάνουν, σε σχέση με πρώην συναδέλφους τους, που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του έτους 2015.

Συγκεκριμένα, οι πρώην εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία είχαν μια συνολική κράτηση υπέρ επικουρικής ασφάλισης 6% επί του ονομαστικού μισθού τους, 3% κατέβαλαν οι εργαζόμενοι και 3% ο εργοδότης. Μια από τις υψηλότερες κρατήσεις.

Η διαχείριση των κρατήσεων γινόταν από ειδικό λογαριασμό, με την ονομασία ΕΛΕΑ (Ειδικός λογαριασμός Επικουρικής Ασφάλισης), ο οποίο αποτέλεσε τον διάδοχο ενός ξεχωριστού ταμείου των ταχυδρομικών, όταν ακόμα αυτά ανήκαν στο δημόσιο, με την επωνυμία ΤΑΥΙΣ. Ακολούθως, όλα τα περιουσιακά στοιχεία του συγκεκριμένου ταμείου μεταβιβάστηκαν στον ΕΛΕΑ.

Από την 1/1/1970 η Ταχυδρομική Διεύθυνση του Υπουργείου Συγκοινωνιών μετατράπηκε σε οργανισμό με την επωνυμία ΕΛΤΑ και ο υπολογισμός απόδοσης μερίσματος (επικουρική σύνταξη) είχε ως βάση υπολογισμού το 7ο κλιμάκιο του μισθού και το 69% του χρονοεπιδόματος.

Έκτοτε, η απόδοση αυτή δεν έχει αλλάξει, σε αντίθεση με άλλα Ταμεία, που σχηματίστηκαν εκ των υστέρων, όπου οι δικαιούχοι τους, λαμβάνουν έως και σήμερα καλύτερες συντάξεις ακόμα και σε περίπτωση, που οι κρατήσεις τους ήταν ποσοστιαία πολύ μικρότερες από αυτές των ταχυδρομικών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την χορήγηση εξαιρετικά χαμηλών επικουρικών συνταξιοδοτικών παροχών στους παλιούς συνταξιούχους και την ιδιοτυπία οι νέοι συνταξιούχοι των ΕΛΤΑ (π.ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΤΕΑΠ-ΟΤΕ) μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 να λαμβάνουν ακόμα και διπλάσια επικουρική σύνταξη σε σχέση με όσους συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι και 31/12/2014.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, σε επιστολή του, προς τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης (αρ. πρωτ 233/27-04-2021) προτείνει τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, αλλά και να δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα οι «παλιοί» συνταξιούχοι να λαμβάνουν το αντίστοιχο ποσό επικουρικής ασφάλισης με αυτό των «νέων», σύμφωνα με το ν.4387/2016.

Επειδή, αποτελεί άνιση μεταχείριση η λήψη διαφορετικών επικουρικών συντάξεων για συνταξιούχους του ίδιου φορέα, με ίδιες κρατήσεις και αποδοχές, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αρθεί αυτή η διάκριση.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.