Να αποσυρθεί η εγκύκλιος της ντροπής για εποχικά εργαζόμενους σε επισιτισμό τουρισμό

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την καταστρατήγηση εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Κ.Σ.Σ.Ε.) του Επισιτισμού, καταθέτοντας με τη συνυπογραφή 31 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας, το Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό, με το οποίο επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν θα ανεχτούν να εργάζονται άλλο σε συνθήκες γαλέρας.

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο, το αρμόδιο Υπουργείο καταργεί το πενθήμερο (όπως προβλέπονταν στην Κ.Σ.Ε.Ε.) ανοίγοντας την κερκόπορτα να καταργούνται οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες πολλές φορές εκβιαστικές, βάζοντας ταφόπλακα στην ελπίδα 400.000 εργαζόμενων στον κλάδο του επισιτισμού να είχαν για πρώτη φορά ρυθμισμένους όρους αμοιβής και εργασίας.

Με μαεστρία η Κυβέρνηση τρία χρόνια τώρα καταργεί μέτρα προστασίας και ισχυροποίησης της θέσης των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ποδοπατώντας κεκτημένα δεκαετιών, που αποκτήθηκαν με κόπο και αγώνες. Μετά το οχτάωρο καταργείται στην πράξη και το πενθήμερο, κυρίως όμως η ΝΔ υπονομεύει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Αδιαφορώντας πλήρως για τον πολύπαθο κλάδο του επισιτισμού τουρισμού, η Κυβέρνηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο πλέον στους εργαζόμενους να εργαστούν υπό κανονικές εργασιακές συνθήκες. Οι νόμοι Χατζηδάκη, που δεν προστατεύουν τον κόσμο της εργασίας, οι χαμηλές αμοιβές και οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, χωρίς άδειες και ρεπό, αποτελούν αντικίνητρο και όχι δέλεαρ για να εργαστεί κάποιος στον κλάδο.

Ζητάμε ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με τις ενέργειες τις οποίες θα προβεί.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.