Να αντικατασταθεί ο απαρχαιωμένος στόλος δασοπυρόσβεσης στο Ηράκλειο

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για αντικατάσταση των απαρχαιωμένων οχημάτων δασοπυρόσβεσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, με τη συνυπογραφή των συναδέλφων βουλευτών Ηρακλείου, καταθέτοντας αναφορά την επιστολή του Σωματείου Πυροσβεστών Ν. Ηρακλείου «Οι τρεις Παίδες εν Καμίνω», προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την επιστολή, στη διάθεση της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΔΙΠΥΝ) Ηρακλείου υπάρχουν 25 υδροφόρα οχήματα, εκ των οποίων τα 21 είναι διαθέσιμα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών είτε αμιγώς ως δασικά οχήματα, είτε ως υποστήριξη (10τονα, 12τονο κλπ).

Από αυτά 6 μόνο οχήματα (κυρίως 0,5 τόνων) είναι κάτω των 10 ετών, 7 οχήματα μεταξύ 10 και 20 ετών, 9 οχήματα μεταξύ 20 και 30 ετών και 3 οχήματα πάνω από 30 ετών.

Ενώ από το σύνολο τον δασικών οχημάτων, χωρητικότητας πάνω από 2,5 τόνους νερό υπάρχουν μόνο 4 (τέσσερα) οχήματα.

Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, ο Μ.Ο ηλικίας των οχημάτων της ΔΙΠΥΝ Ηρακλείου είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον συνολικό Μ.Ο ηλικίας των οχημάτων του Π.Σ. και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι παρά τις δωρεές και την αγορά οχημάτων από το ΠΣ, στο Ηράκλειο για πάνω από 15 έτη έχει παραχωρηθεί μόνο (1) ένα κυρίως δασικό όχημα (εκτός 0,5 τόνων).

Η δυσμενής αυτή για το Ηράκλειο ανισομερής κατανομή δεν εντοπίζεται μόνο σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας, αλλά και μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων της ίδιας της Περιφέρειας Κρήτης, αφού μόνο στο Ηράκλειο δεν έχει παραχωρηθεί κανένα δασικό όχημα τα τελευταία χρόνια.

Αποτέλεσμα του απαρχαιωμένου αυτού μηχανοκίνητου εξοπλισμού δεν είναι μόνο οι συχνές βλάβες και το τεράστιο οικονομικό κόστος συντήρησης, αλλά συχνά τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η ζωή των υπαλλήλων και η αποτελεσματικότητα τους στα περιστατικά που επιχειρούν λόγω των σημαντικών βλαβών και των περιορισμένων δυνατοτήτων που αυτά παρέχουν.

Η ασφάλεια των πυροσβεστών, οι οποίοι επιτελούν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο για τη ζωή τους λειτούργημα, θα έπρεπε να τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα. Η ανανέωση του στόλου για τη δασοπυρόσβεση κρίνεται επιβεβλημένη και για έναν ακόμα λόγο. Την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό να εξετάσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης του μηχανοκίνητου εξοπλισμού της ΔΙΠΥΝ Ηρακλείου, με ικανό αριθμό νέων οχημάτων από το στόλο που παραλαμβάνει μέσω δωρεών ή προμηθειών το ΠΣ ή αντικατάσταση ικανού αριθμού παλαιών.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.