Νίκος Καζαντζάκης, ένας μςγάλος Κρητικός

Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1883 ο μεγάλος ασυμβίβαστος Κρητικός, Νίκος Καζαντζάκης.

Ο Καζαντζάκης ο ταξιδευτής, ο ποιητής, ο συγγραφέας, ο φιλόσοφος, ο σεναριογράφος, ο δημοσιογράφος, ο πολιτικός, άνοιξε τα φτερά του από το Ηράκλειο της Κρήτης για να αφήσει το τεράστιο αποτύπωμά του στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Με πνεύμα αιρετικό και ψυχή ανήσυχη, ήρθε σε σύγκρουση με τα θρησκευτικά και κοινωνικά ήθη της εποχής. Με το έργο του ανέδειξε τον αγώνα του ανθρώπου για πνευματική υπέρβαση, την αποδέσμευση από τις σαρκικές αδυναμίες και τα δεσμά των προγονικών ενστίκτων.

Με διαβατήριο τη γλωσσομάθειά του γύρισε όλο τον κόσμο, αποτυπώνοντας στα Ταξιδιωτικά του με τον πιο γλαφυρό τρόπο, τα βιώματά του από την επαφή με την κουλτούρα και τα έθιμα άλλων λαών.

Από το φλογερό «Όφις και Κρίνο», τον λογοκριμένο «Τελευταίο Πειρασμό», τον θυελλώδη «Βίο και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», μέχρι τη σπαρακτική «Ασκητική» και τη μοναχική «Αναφορά στον Γκρέκο», ο Νίκος Καζαντζάκης συνεχίζει, πάντα επίκαιρος, να επηρεάζει βαθιά τους αναγνώστες του.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.