Μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας για τους αρχαιολόγους

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για το αίτημα πρόσληψης αρχαιολόγων και εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων, σε θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του υπουργείου και τη θεραπεία των αναγκών του τομέα του Πολιτισμού, καταθέτοντας αναφορά προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη συνυπογραφή επιπλέον 28 βουλευτών του #ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, την επιστολή του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων στηλιτεύει τη δυσαναλογία συμβασιούχων και μονίμων, σε βάρος της σταθερής εργασίας στο υπουργείο Πολιτισμού.

Οι συνταξιοδοτήσεις και οι εν γένει απομακρύνσεις μόνιμων αρχαιολόγων από το ΥΠΠΟΑ, σε συνδυασμό με την ολέθρια για το υπουργείο και τον Πολιτισμό μη ανανέωση του προσωπικού του, οδηγεί στη συνολική αδυναμία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, από τις πιο απλές διεκπεραιώσεις εγγράφων, μέχρι την υλοποίηση των πιο σύνθετων έργων, κάποια εκ των οποίων εκτελούνται σε συνεργασία μάλιστα με άλλους φορείς και υπουργεία.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του αθέμιτου θεσμού της «έκτακτης» αρχαιολογίας, αναπτύσσεται σε τέτοιο εύρος ηλικιακό σώμα 40άρηδων και 50άρηδων αρχαιολόγων, χωρίς καμία προοπτική εργασιακής σταθερότητας. Ένα σύστημα σταθερής απορρόφησης και αποκατάστασης τόσο αρχαιολόγων, όσο και όλων των άλλων ειδικοτήτων που τόσο ανάγκη έχει ο Πολιτισμός, για έναν τόπο με τέτοια παγκόσμια ιστορική και αρχαιολογική ακτινοβολία, παραμένει ακόμη, δυστυχώς, το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Η πιο πρόσφατη προκήρυξη του ΥΠΠΟΑ για θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας (5Κ/2022) αποτελεί όχι απλώς πρόκληση, αλλά ευθεία κοροϊδία των επί συμβάσει εργαζομένων. Όχι μόνο για τις ζητούμενες ειδικότητες, το στήσιμο της προκήρυξης και την πριμοδότηση συγκεκριμένων πτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, αλλά και για τον συνολικό αριθμό των προσφερόμενων θέσεων. Η πολιτεία πρέπει να θεραπεύσει την επείγουσα, επιτακτική ανάγκη μαζικών προσλήψεων στον Πολιτισμό, με θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας για όλες τις ειδικότητες.

Για τους παραπάνω λόγους, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) ζητούν από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, άμεσα μαζικές προσλήψεις αρχαιολόγων και εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων, με θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του υπουργείου και τη θεραπεία των αναγκών του τομέα του Πολιτισμού.

Δεδομένων των παραπάνω, ζητάμε από την αρμόδια Υπουργό να εξετάσει το αίτημα του Σ.ΕΚ.Α. και να ενημερωθούμε για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.